Kansen Inyouko no Rensa 1 – Hogyan csináljunk Z témából még Z-bb cuccot?


A mozgókép világában eddig is megszokott dolog volt, hogy olykor-olykor vígan nyúlnak egy olyan témához, amire elvileg nyugodtan lehetne építeni, hiszen a téma alapvetően eladja a cuccot. Igen, a zombis filmek világáról beszélek. Arról a világról, amely tökéletesen adja az alapot a mindenféle világmegváltó ökörségek mellett elpuffogtatott zombiirtásra. Ki így, ki úgy oldja meg, de ezek a filmek érthető módon nem képviselik a kultúra krémjét, ezért gyakran azért néznek meg egyesek ilyen témában mozgó filmeket, hogy egy jót röhögjenek a szerény skillekkel megvert történeten, a karaktereken, az abszolút logikátlan, de a történet alakulása szempontjából szükséges rossz megoldásokon. Személy szerint én is ezen emberek közé tartozom, pontosabban szólva tartoztam aktívan, hiszen anno a középiskolás évek alatt a suliból hazavágódva nem volt utolsó élmény végigröhögni egy ilyen mesterművet. A kirakósba ezúttal egy újabb, kissé érdekes elem köszönt be mostanában, hiszen a HSotD nyomán keresni kezdtem zombis animukat, és végül is találtam egyet: egy több szériás OVA sorozatot. A dologban annyi a bökkenő, hogy ez a széria a H kategória képviselője, amivel a világból ki lehetne kergetni, ha csak az első látásra lerívó jellegzetességét nézzük. Igen, a kissé *khm* érdekesen animált, valójában loopolt fockage, amit általában egy behatárolható réteg néz “abból” a célból. Azonban személy szerint ha alkalmanként becsúszik egy ilyen, azt se a fockage miatt csekkolom, hanem a körítésért. Nem, nem a moe-k beverésére célzok, hanem arra, hogy ezek alá minduntalan raknak dialógusnak szánt gyökérségeket és történetnek gúnyolt helykitöltést, ami viszont tisztességesen meg tudja nevettetni az arra fogékonyakat. Hát még ha hozzávesszük, hogy az alkotók nem egy esetben minden történetbeli ésszerűséget félredobnak, csak azért, hogy meglegyen az öt-hat perces *eset*. Ezt kombinálva egy másik közkedvelt röhej témával, a zombifilmekkel, ebben az esetben úgy éreztem, hogy ez a kombó megér egy fikázásra való kilencven percet. Egyúttal ebben a postban kissé elszakadok a megszokott “random bizbasz-történet-jó pont-rossz pont-egyéb bizbasz-végszó sémától, és inkább az “alkotásban” felbukkanó gyökérségeket emelem ki, kissé trollkodó tálalásban. Szar animuhoz fikázó post.

Szóval maga a H-animu az azonos című visual novel sorozatból készült, aminek központi témája egy biológiai fegyver hatására bezombult lakosság, és a “túlélők” küzdelme. Konkrétan négy VN-ről van szó, melyekben eltérő ugyan a szereplőgárda(=eltérően rajzoltak, de jellem nuku), de ugyanazon téma körül mozognak, a műfajtól megszokott explicit jelleggel megtoldva. Az első VN feldolgozása készült el 2009-ben, ami ugyan nem dönti meg egyik műfaj korlátait se -H, és zombi->szerinted?-, de akárcsak egy Z horrorfilm esetében, ezt se az alapcsomagolás viszi a hátán. Ha egyáltalán viszi…

A “történet” egy meg nem nevezett város *köhTokióhöm* meg nem nevezett középiskolájában játszódik, ahogy egy öt plusz egy fős társaság az esti órákban afféle filmművészeti szemináriumot tart. Igen, este. Máris komálom az igazgatót ezért a zseniális ötletért, hiszen nálunk 20 gyerekből jó ha öt-hat maradna este hétkor egy kis filmnéző szeánszon. De hát a forgatókönyvnek is kell egy napszak a kibontáshoz, akárcsak Batmannek a hősködéshez, különben hová lenne a drámai hatás – azaz a nézők felébresztése a fotel, és a kukoricászacskó hatalma alól?

Na de ki is ez az öt plusz egy fő, aki a magyar iskola konvencióinak ellentmondva filmeznek, annak ellenére, hogy egy átlagos diák ilyen tájban mindenhol kószál, csak nem az iskolában?


A Plusz egy fő, aki értelemszerűen ismét csak ellentmond a magyar viszonyoknak, és nem 40-50+. Mint látható, Leila hercegnő extrém divattippjei ide is beférkőztek, hiszen ezzel a séróval is frankón lehetne ebben az esetben hátassal fejelni.


A Szépfiú, akihez képest egy újszülött koala kész gyilkológép.


A Nagy, aki… nagy.


A Kisnarancs, akinek a szeme se áll jól.


Az Osztályelnök (aka Karótnyelt), akiben kvázi egy karót nyelt feminista és egy epedező, tesze-tosza romantikus kislány veszett el.


Az elkötelezett Fikazöld, aki a Japán hagyományoknak megfelelően olyan, mint az a bizonyos kisegér: ha a barátja kútba ugrik, ő utána. Ha a barátja odaveti magát a felbőszült Yorkik közék, ő utána.

Csupa-csupa klisé, akikre vagy az enyészet, vagy a győzelem vár. Ugye milyen epikusan hangzik ez így? Ennél a kis tőmondatnál epicebb úgyse lesz, nem kell félni. Na, szóval ez a díszes kompánia éppen a “tábor” résztvevőit taglalják, akik valami érdekes módon csak belőlük fog állni. Díjnyertes szervezés, tapsot neki. Vagy a többinek volt esze és hazament. Franc se tudja. Fikazöld ugyebár a fiúja miatt nem tud jönni erre a bizonyosan világméretű eseményre, ezért úgy tűnik, hogy egy ágyútöltelékkel kevesebbel fog gazdálkodni a maradék fél óra. What, lesz egy túlélő? Lázadás a műfaj ellen!! Vagy mégsem? Erre persze Kisnarancs előad egy kis fényező beszédet Fikazöld, és fiúja közötti kapcsolatról, amit Karótnyelt nem néz jó szemmel.


Felvilágosult bitch is felvilágosult, eh?

Ugyanakkor érdekes kis mozzanat, hogy az iskola kapuja… bezárul. Ejnye fiúk, spoiler így előre? A vártnak megfelelően kezdődik is a vetítés, vagyis csak kezdődne, hiszen Leila#2 nem érzi jól magát, Dr. House pedig a botját veri a fejéhez.


Nem tudom, vagy én voltam/vagyok nem éppen penge bioszból, vagy a megváltozott szemszín az egészség jele? A storyboard szerint igen, hiszen nem rohannak hanyatt homlok a falu ukrán körzeti orvosához az SZTK-ba, á dehogy. Inkább hagyják, hogy Leila#2 lepihenjen, míg ők megnézik a művikat. És nem lógnak el. Este. What da hell. Az SZ-Team szépen meg is nézi a filmeket, közben a kamera a non-verbális kommunikáció szempontjából fontos helyekre is besiklik. És az nem a fej. Take a guess…
Múvi over, ideje lenne hazarámolni. Vagy csak azt hinné az ésszerű gondolkodás, hiszen még a kicsit se gyanús -*khööömmm*- tanárnőt is fel kéne kutatni. Amit Nagy szépen el is vállal. Közben Szépfiú megosztja a nézőkkel konspirációs észrevételét is, miszerint bajtársában nem csak a segítő szándék dolgozik. And the cake is a lie. Erre fel Karótnyelt is beszáll, biztosítva minket arról, hogy az efféle misztikus -muhaha- filmek kliséjét ebben a mesterműben is kiéljük. Minek egyszerre küldeni az egész bagázst, ha egyszer kell a műsoridő?


Azok a mocskos anyagiak…

A környezet természetesen hót’ sötét, hiszen az árammal spórolni kell, ha már a zsidók Japánban is fölhúzták a villany árát. Nagy az orvosi szobában -hol máshol?- megtalálja a tanerőt, aki éppen… “edz”, olyannyira, hogy az hősies expedíció kérdését is megválaszolja, elméletben és gyakorlatban is. Yepp, commence da rape, roll the tape, another one has bitten the dust. Természetesen aranyköpés nélkül nem ússza meg ez a scene se: “Rape is illegal”. Természetesen mindezt úgy, hogy utána azért eksön levés. Ebből mi a tanulság? Ha lopni akarsz egy kocsit, előbb kérdezd meg a tulajt. Leila#2 Sez rulzik mint mindig, Sonic said! Időközben Fikazöld is a forgatókönyv fordulataiban részesül, hiszen a helyi -biztos nem Fikuszos- Hír-TV állítása szerint ismeretlen járvány tört ki, amitől a népek nyuszi-üzemmódba kapcsolnak. Találós kérdés: ezek alapján vajon hogy terjedhet a járvány? És főként, hogy történhet ilyen gyorsan és ellenállásmentesen? Ja, persze, a rendőrök hpzzá nem nyúlhatnak az erőszakolókhoz, nem hogy még le is lőjék őket. Hisz’ nekik is vannak jogaik, vagy mifene. Az SZ-Team maradék három tagja kezd türelmetlen lenni, ezért Kisnarancs felajánlja az ilyenkor szokásos ukászt, miszerint meg kéne lódulni az igen nagy eshetőséggel legbiztonságosabb helyről de izibe. Vajon a katonák is így akarnak bemasírozni a gépágyútűzbe? Remélem nem. Szépfiú a jó öreg mobilon hívós módszerre készül támaszkodni, mikor Karótnyelt ismét megcsillantja az ilyenkor elvárható logikát: az iskolában tilos a mobilhasználat! Mintha valami tengeralattjáróban lenne az egész cselekmény, ahol mukkanni se szabad, pedig ebban a helyzetben oly’ mindegy már. Szépfiú kivételesen helyes reakcióval válaszol. PWNED! Azonban, hála a forgatókönyv remek kártyáinak, a szám azonban nem kapcsolható. Mivel Fikát éppen beverik, mint a szöget. És még aranyköpés se hangzik el. Fail is fail. Törperambó ennek hevében persze EGYEDÜL, elmegy megkeresni az időközben bezombult duót. Találós kérdés újfent: mit NE tegyünk, ha valaki előttünk halad a sötétben, és tegyük fel, egy shotival, vagy egy baseball ütővel -ha már zombis cuccról van szó, ez is lehetne- a kezében szépen lébecolgat? Ne kiáltsunk rá? Correct! HSotD-ben, vagy egy jobb sorsa érdemes filmben minimum egy huzatos fejszerkezetet eredményezne ez a kis gerilla-akció, itt viszont a nézőn csattan az ostor, mivel… olcsó romantikát kap, a férfiak hősködéséről. És még azt hittem, hogy Orbán király beszéde demoralizáló és untató egyben. Ennek persze Karótnyelt örül, mint majom a farkának (kicsit se Anyátok Közt, á dehogy). A duó ezután hogy-hogy nem pont az orvosi szobába tévednek, ahol Boring Suprise appeared!

Most vagy én vagyok kotnyeles, vagy a lámpa felkapcsolásával máris elkerülhető lett volna ez a kis közjáték? Áramszünetről szó nincs, hiszen a raep-re felkapcsolják a 220-t. Minő remek megoldás, meine liebe gott im himmel… Aranyköpésből szerencsére most jut egy kevés, hiszen az “input” helyének szépsége is előkerül, mint filozófiai topik. Erről nem linkelek képet, mert még az ORTT elvisz a RTL/TV2 teljes stábjával együtt, de legyen elég annyi, amilyen heavyweirdnek hangzik, olyan is. Gotta love quality scriptwriting. Érdekes módon itt is felüti fejét a “logikus cselekedet elhappolása a scenért” jelenség, hiszen Szépfiú az eksön után


RÖGTÖN

ki tud szabadulni a sztetoszkóppal kivitelezett bilincsből, közben véletlen sem. Mondtam már, hogy mesterien kivitelezett fordulat ez is…? Kettő kihúzva, maradt egy, azaz Kisnarancs, aki éppen a friss híreket akarja megosztani a többiekkel, ezért mit csinál? Elhagyja a valószínűleg EGYETLEN biztonságos helyet. Nem is rossz ötlet: ha esetleg elmegyek hivatásosnak, én is leruccanok majd a golyózápor közepette venni egy Snickerst a sarki Önkibe. Nem számít, hogy közben valószínűleg múlt idő lesz belőlem, a hév a fontos! Ennek megfelelően a Karma visszanyal, hiszen…Wild meenis appeared! Command? “RUN! FUCKING RUN!!!”

Még egy kérdés: vajon Kisnarancs hova fog menekülni?


Az egyetlen olyan helyre, ahol menekülési út híján Game Overben fog részesülni?


Bingó!

Aranyköpésből ezúttal is minusz, default failből minusz fail. Viszont most következik az egész animu legjobb része:


az ending! Eskü, az ending-zene jobb, mint az azt megelőző fél óra cakumpakk. Az intrumental részei döngölnek, erősek, de az ének sem borzasztóan rossz. Ráadásul inkább az instru rész dominál.

Most jönne az a rész, hogy a jó pontokat kéne méltatnom. Ending zenén és néhány röhejes beszóláson kívül nuku, fail pontból viszont… olvasd el a fentieket, mert kicsit sokáig tartana felsorolni mindet. Külön felhívnám a figyelmet, hogy H animut még csak véletlen se szabad az aktuális médiaplájör lenémítása nélkül bevizsgálni. Miért is? Matekozzunk egy kicsit: alapjáraton a decibelskála széles tárházát megpendíti a szinkron, eksön közben pedig hatványozottan igaz, totálisan negatív irányba. Képet akarsz kapni? Caplass el a legközelebbi óvodába, ebédidőben, és hallgasd a zsivalyt. Megvan? Goood. Ehhez adj hozzá még néhány oktávot, és kész is, ilyen élményről fogsz lemaradni, ha rám hallgatsz. Ha már mindenképp ilyen animuval akarod kínozni magad (ahogy tettem én, a trollkodás kedvéért), ajánlott a Winamp, vagy más progi beizzítása. Feliratos zombis filmeknél ezt szoktam csinálni, kapóra jött most is. Egy valami miatt azonban említésre méltó az animu, mégpedig az OVA formátum kihasználása miatt. Gondolok ezalatt arra, hogy a két epizód nem folytatólagos, hanem egymáshoz képest afféle alternatív sztorivonalat képviselnek. Más (normál) animuknál és filmeknél nem is jönne rosszul ez a formátum, azonban mivel H-ról van szó, sejtheti bárki, hogy mire korlátozódik az altern vonal.

Összegzésképp mennyire is osztályoznám? H animu, tehát default minuszból indít, és ezt az alkalmankénti, akaratlanul vicces beszólások és történések se húzzák fel annyira, hogy pluszba lehessen értékelni. Ajánlás? Ha kajálod a zombi (szerűséges) témát, és hajlandó vagy 90 percet elkúrni az életedből egy alternatív feldolgozásra, vagy csak egy full semleges talpalávaló kell egy új zene meghallgatásához, esetleg próbáld be. Többiek maradjanak távol ettől.

Fun Fact: holnap jön ki a harmadik (?!) széria első része, ami a jelek szerint ismét csak nem vállalja fel a reformot. Viszont a trailer alapján végre hajlandó olyan elemeket is bevenni, amelyek mégiscsak egy zombis filmre utalnak, pl. a csapatalapítás, és a harc a többi túlélővel. De hogy ettől sem lesz jó cucc, az nagy valószínűséggel hótziher.

Oh, and by the way…

EZ nem egy káoszba taszított város.

EZ viszont az!

Reklámok

Dodgers névjegye

"Description? WHAT FOR?!" Dodgers bejegyzései

3 responses to “Kansen Inyouko no Rensa 1 – Hogyan csináljunk Z témából még Z-bb cuccot?

  • Péter

    Nem valami tartalmas cucc ez sem a bejegyzés alapján, de röhögni talán lehet rajta, vagy inkább egy-egy jeleneten. Igaz a H kategóriás cuccok 99%-a ezt a minőséget képviseli, hiszen köztudott, hogy elsősorban milyen célból jönnek létre, illetve, hogy kiknek.

  • dodgers20

    Tartalmasnak nevezni ezt talán a legnagyobb fanboyság lenne, hiszen akárki jobbat talál ki akár csak a klotyón ülve, várva az áldásra. Vagy legalábbis olyat, amiben több összefüggés van.

    Ahogy mondod, azon az egy-két röhejesebb aranyköpésen kívül valóban hozza az elvárt minőséget, Ending zenén kívül tényleg úgy sz*r, ahogy van. Még zombis viszonylatban is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: