PS3 recording works! Or… is it? *frissítve*


Jó néhány postban említettem már a PS3 és a dvd-felvevők közötti apró hibát, azaz a kontroller-glitchet, ami nem egyszer okozott bosszúságot az eddigiek folyamán. Nem vagyok alapvetően az az ideges fajta, de ha valamivel ki lehet pöccinteni a sodromból, az az amikor az adott masinéria köp bele abba a bizonyos levesbe. A két Vanquish videónál pontosan ez történt: számoltam, összesítve hússzor kellett újból és újból neki ugrani a pályáknak, szimplán amiatt, mert a kontroller volt szíves egy-másfél másodpercet késni a gombnyomástól számítva. Ez a probléma nyugisabb játékoknál még nem lenne olyannyira nagy gond, de a gyorsabb, reflexet igénylő cuccok bizony sokkalta nehezebbé válnak így. Kutakodtam a neten sokfelé, mi okozhatta a problémát, és szinte minden találat egy irányba mutatott: a felvevőre, ami valamiért visszafogja a kontroller sebességét. A problémát elvileg valami nagyon pakkoló RCA-elosztóval meg lehetett volna oldani, de én inkább nyomattam egy “ez csak vicc ugye?” jellegű költői kérdést. Azonban szerdán, keresztanyám kérésére elő lett kaparva egy régebbi VHS+DVD kombi, amivel egy kazettát kellett átmásolnom dvd-re, ami össze is jött. De mielőtt elcsomagoltam volna, eszembe jutott valami. Miért ne próbálhatnánk ki, hogy ez mennyire bírja az iramot? Tesztalanynak pedig a Sonic 4-et választottam, és “lelkiekben” felkészültem az idő előtti gombnyomkodásra. Act 1 indul, Dodgers nyomja előre az ugrás gombot, és… Sonic ugrik. Pont abban a pillanatban, ahogy lenyomtam. Megállok egy pillanatra, újrapróbálom. És Sonic engedelmeskedik, mint ahogy normál HDMI mellett! Ezen felbuzdulva gyorsan kipróbáltam a Megaman 10-el és a Vanquishel is, és csodák csodájára minden úgy klappolt, ahogyan normál állapotban kell. Hogy hogyan lehetséges ez, azt még én sem tudom. Azt viszont igen, hogy a leendő HC:U végigjátszáson nem fog kontroller-okozta csorba esni, se az egyéb PS3-as videókon.

(csak az a rohadt VirtualDubMod ne nyomorítaná meg a videót 352X576-ra :D)

10.16:

úgy tűnik, hogy Murphy törvénye ismételten képviseltette magát ebben az esetben is. Ugyanis a régi (de most aktuális konzolról-felvevős) felvevőben azt is meg lehet adni, hogy milyen sebességben vegye fel az anyagot, 1, 2, 4, 6, és 8 órás férőhelyet biztosítva ezzel a DVD számára. Szokáshoz híven az eredetileg postolt Sonic 4-es videót is 4 órás módban vettem fel, aminek meg is lett az eredménye, a zárójeles/szmájlis eredmény hogy pontos legyek. Tegnap délelőtt – ahogy a hozzászólásoknál is említettem- ismét vettem fel Sonic 4-ből egy pár perces anyagot, amit érdekes módon egy hangyányit sem szándékozott megnyomorítani a VDM. Azonban ugyancsak tegnap délelőtt szöget ütött a fejembe valami, pontosabban valaminek a beállítása. Ugyanis kíváncsi voltam, hogy 1 órás módban milyen szépen adja vissza az eredeti képet a felvevő (aminek remekül meg is felelt BTW), és egybeeső módon az 1 órás módban készült felvételt kímélte meg a VDM. Ezen a vonalon kiindulva vettem fel tegnap este egy hosszabb gameplayt 1 órás módban, csak hogy tiszta vizet önthessek ennek az odditynek a poharába, illetve egy másikat is, 4 órás módban. S lőn, bevált az, amire a legkevésbé számítottam: a VDM-nek bizony az sem mindegy milyen módban történik a felvétel, ugyanis a 4 órás mód termékét ismételten meg szándékozta nyomorítani. Összességét tekintve tehát sikerült megoldani a problémát, azt viszont továbbra sem értem, hogyan kavarhat be ennyire egy elsőre lényegtelennek tűnő dolog.

and now, commence the facepalm…

Reklámok

Dodgers névjegye

"Description? WHAT FOR?!" Dodgers bejegyzései

7 responses to “PS3 recording works! Or… is it? *frissítve*

 • Péter

  Miért VirtualDubMod-ot használsz? Sima VirtualDub is jó, felraksz egy K-Lite mega codec pack-et, és onnantól kezde mehet a menet. Full processing módot állítasz hangnál is, aztán lenyomatod Xvid+Lame mp3 kombóban, a legjobb tömörítés. =)

 • dodgers20

  Leginkább megszokásból, mert eddig mindig bevált. Azonban kipróbáltam egy másik Sonic4-es felvétellel ma délelőtt, és annál érdekes módon nem nyomorította meg a képarányt semmilyen mértékben. Pedig dettó ugyanazokat a beállításokat használtam felvevőn/VDM-ben egyaránt, mint a postolt videóban.

  De kösz a tippet, ha legközelebb nyomorít kipróbálom majd. Legalábbis gyorsabbnak hangzik, mint a VDM/Vegas kombón való átjáratás.

 • Péter

  Milyen formátumban ment a cucc, amivel felveszel?

 • dodgers20

  Normál MPEG2-es tömörítéssel, 16:9-es képaránnyal. VDM-ben meg általában deinterlace filter meg H264-es kódolással szoktam konvertálni aviba. Hely/minőség szempontjából eddig ez vált be jól.

  • dodgers20

   Hacsak az nem számít VDM-nek, hogy milyen sebességgel lett felvéve a játék (ezt elfelejtettem említeni feljebb). A postolt videót 4 órás sebességgel vettem fel, a tegnapit meg 1 órással. Egyébként elnézést, ha a formátumra adott válasz kissé noobish, de nem emlékszem pontosan milyen jellemzőkkel is vesz fel a régebbi felvevő, de ez volt az, ami rémlett. 🙂

 • Péter

  Én inkább MPEG 4 Xvid kódolást ajánlanék, a deinterlaced pedig homályosabbá teszi a képet, ne használd. Milyen programmal rögzíted a felvételt, milyen formátumban?

 • dodgers20

  A formátum, illetve a felvétel kapcsán azért is adtam kissé homályos választ korábban, mert a felvétel során egyáltalán nem használok semmilyen programot, de még a PC-t se. Kissé fapados módon, egy normál, tévére kötendő asztali felvevőn szoktam újraírható dvd-re felvenni a stuffot. A PC, és a VDM akkor jön a képbe, mikor a dvd-re felvett anyagot kell rippelni a lemezről a PC-re. Deinterlace kapcsán valamelyest egyetértek, mert a tisztán lemezről nézett felvétel valóban kicsit élesebbnek hat, viszont ebben az esetben ott van az elkerülhetetlen csíkozódás kérdése is, amivel muszáj kezdeni valamit.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: