The Wheel of Fail is turning 4

Ugyan eddig még nem szenteltem postot egy nem általam készített toplistának, de egy Sankakus toplista megragadta a figyelmem, pontosabban annak tartalma. A lista azokat az animéket sorolja fel a szavazók véleménye alapján, amelyeket vétek lenne kihagyni, nélkülük hülyén halna meg az ember. Az egyszeri rajzfilm kedvelő rögtön az Evangelion/Akira/GitS időtlen idők óta hirdetett hármasára asszociálna, kiegészítve olyan nevekkel amelyek az évek során viszonylagos hírnévre tettek szert. Azonban a lista ezek közül csak az Evangeliont tartalmazza, a többi helyezés pedig arra enged(ne) következtetni, hogy új idők jöttek, lejárt a régi titánok ideje, a stefétát átvették az újoncok. Ezzel még nem is lenne gond, azonban a helyezések többségének láttán megfogalmazódik a kétely a megkérdezettek összetételét illetően: a helyezett animuk túlnyomó részében a női szereplők száma dominanciát mutat, átlagéletkoruk 17 év körülre tehető, a karadizájn kellően pszeudo-lányos (ergo moe közeli) és érdemi történetnek különösképpen nincs nyoma. Ízlések és pofonok tudom, de a K-on első helyezése láttán álljon már meg a menet. Kicsit nehezen hihető, hogy a Trigun/Cowboy Bebop/GTO, és társai alulmaradjanak egy ZS kategóriás, semmitmondó, és extrém módon 13- éves lányoknak való valamivel szemben, hogy a többi hasonló kategóriás helyezettről, azaz a Bakemono/Gintama/Durara trión kívül mindegyikről szó se essék.

Dodgers névjegye

"Description? WHAT FOR?!" Dodgers bejegyzései

14 responses to “The Wheel of Fail is turning 4

 • Skydragon

  Noh pont ezért nem szeretek “fanok” vagy nagyközönség előtt animéről beszélgetni, mert nagy általánosságban olyanokat mint Gits/Akira/Perfect Blue/Tokyo godfathers/Memories/Jin-Roh (és még sorolhatnám) azt sem tudják, hogy eszik-e vagy isszák, viszont a sok szutyoktól egyből elkezdenek sipákolni.
  Már elég rég megfogadtam magamban, hogy animékről csak a párommal beszélgetek, meg olyan ismerősökkel, akik képben vannak, de ugyanez igaz a videojátékokra is.
  Ne tudd meg milyen bosszantó volt két évig minden szünetben hallgatni néhány embert, ahogy Wowos insider viccekkel szórakoztatták egymást.

 • Junchi

  Azzal már évek óta tisztában vagyok, hogy a japán bandának nincs ízlése (illetve, hogy pontosítsunk: van, csak szar… ^^”), de ezzel most kábé végleg elásták magukat…

  Szal csak ismételni tudlak: K-On? Komolyan…? Jóó, tudom, Japánban főleg az otakuk azok, akik eltartják az ipart, ez meg ugye 101% otaku stuff, de… MEHH, mindegy, minek is fárasszam magam…

  Ami a többit illeti: Gintama/Durarara/Bakemono triónak nagyon örültem, egészen kiváló anime mindhárom, valamint én a Toradora láttán is elnyomtam egy thumbs upot. :3

  Angel Beats szintén nem volt rossz, bár egy ilyen listába be nem raknám, pláne nem a második helyre… Railgun/Index sosem érdekelt, EVA-t én személy szerint utálom (bár azt elismerem, a listában a helye), a Haruhi meg… AHAHAHAHA, shit should vanish!!

  (Lassan nekem is össze kéne hoznom valami top10/20 félét, mert már érik…)

 • Péter

  Hát ez a 4. generációs animufandom ízlése… szép. A KyotoAni szarságain már meg se lepődök, mármint hogy van belőlük a listán, de a K-On! elsősége így önmagában is egy nagy szegénységi bizonyítvány. Csodálkozom is, hogy a kötelező Air, Kanon és Clannad trióból egyik sincs fenn… =/

  A listához még annyit, hogy lám, lám, ez előtt 5-évvel még az Eva 2. vagy 3. körül tanyázott, Gits, Akira szintén kötelezőek voltak benne a Top 3-ban. Most meg Toradora, Haruhi, Angel Beats (ami amúgy egy Haruhi klón) meg ezek a sose láttam Index, Railgun… szomorú. (Railgun, igen, azzal kéne az összes ilyen részecskékre bontani. =P)

  Gintama kivételével FAIL az egész úgy ahogy van.

 • Márkusz

  Egyetértek Péterrel mert TÉNYLEG HOL A FRANCBA TŰNT A “VILÁGLEGJOBB HENTA….DRÁMAI” ANIMUJA?! Pfuu még 2 éve hallottam az igét, hogy a Clannad örökké egy top 10-es marad hát ennyit róla…

  Akkor éreztem a futószalagot és mennyire igaz mert ha nem lenne K-ON akkor tuti az előzőt rakták volna be.
  Erről a moe shitről annyit, hogy ha 2. évada nem lenne és mozi filmet nem hirdettek volna belőle biztosan lentebb csücsülne.
  Haruhi is egyre felejtődik ( HÁL ISTENNEK ) biztos csak az a mozifilm hozta vissza.

  Toradora meg… THE WORST FUCKIN ROMANTIC ANIMU IN MAH LIFE egyetlen értékelhető szereplő az a papagáj volt benne más nem, a történet KIBASZOTTÚL nem eredeti, a karakterek viselkedése idegesitő, a fanok meg egy Tajgetosz szökevények csoportosulása.

  Angel Beatset szerencsére nem néztem meg, többit sem,
  EVA tartja magát érdekes módon.

 • Ninty

  Haha, hát mi lúzerek sajnos nem tudjuk, hogy a K-On mennyire “deep”. Vagy derp.

  De valószínűleg bennem van a hiba, ha egy moeblob-ban nem látom a mennyországot. Ugye?

  Mellesleg, Baccano és Samurai Champloo az ilyen “no one knows that the hell are those” kategóriások?

 • Péter

  Ha már Samurai akkor Samurai 7, Baccano helyett pedig FLCL vagy ha valakinek az nem kóser, akkor TTGL.

  Amúgy jól mondja Márkusz kolléga, K-On azért ennyire felkapott most mert jöttek az újabb adagok, egyébként az is lejjebb lenne. Toradora meg… sok tsundere van akit ásóval vernék agyon, de Aisakával kezdeném, az tuti (és nem, rohadtul nem szexi).

 • Ninty

  Az is csoda, hogy a shitfest that is Highschool of the Dead nincs fent ezen a listán. Azért is mennyien csorgatták a nyálukat, eh.

  Persze, néhány ismerősöm leszólt amiért el kezdtem utálni a sorozatot. Szégyen és gyalázat.

  “De ha szereted a zombis cuccokat, akkor ezt is szeretni fogod, nem?” Hát nem.

  • Dodgers

   “De ha szereted a zombis cuccokat, akkor ezt is szeretni fogod, nem?” Hát nem.”

   Ez körülbelül mutatja azt hogy milyen elvárással ültem neki az animunak. Odáig elmegy, hogy visszafogottan de megy a zombiírtás, de az már eléggé a wtf kategóriába esik, hogy körülbelül félpercenként be kell dobni egy fanservicet, sokszor logikátlan módon. Nem elég hogy felszabdalja az egész (amúgy se Oscar díjas) cselekményt, de röhejesen értelmetlen.

 • Péter

  Aki zombis cuccot akar az nézze meg a Dawn of the Dead-et, vagy gameljen a House of the Dead-el. Ha pedig csöcsöket akar látni, akkor nézzen Battle Vixenst, Queens Bladet. De kérem, ezeket ne keverjük már össze, mert nem kicsit szar lesz a végeredmény.

  • Dodgers

   Zombifilmekhez az említett címeken túl hozzáadnám a remek Shaun of the Deadet, ami nem csak az egyik legjobb paródiafilm, de igazi zombis filmnek se utolsó. HotD ugyan kap egy plusz pontot amiért cameo szintjén betették a SotD főhősét, de még így is a minőségi ranglétra végén kullog.

  • Wagner

   Ha már zombi filmekről van szó akkor: Peter Jackson féle Braindead. Az mindent visz. : D

 • Dodgers

  Skydragon:

  Az újoncokkal/kevésbé beavatottakkal szemben jó a meglátásod, ha az ember mindenképpen az átlagtól elütő témákról akar beszélgetni, az forduljon egy szűkebb, de beavatott társasághoz, legyen az IRL vagy online. Ebben az esetben jóval nagyobb a valószínűsége annak hogy a résztvevők venni fogják a lapot és rád se ferde szemmel néznek majd. Habár arányait nézve az ember online jóval könnyebben talál olyanokat akikkel szót érthet ilyen téren, IRL egy átlag környezetben eléggé ritka annak az esélye hogy az “elfogadott” dolgokon túl másra is terelődjön a téma. Példaként személy szerint ha metálról támad kedvem diskurálni ismerősökkel a főiskolán, akkor mindig két emberre tudok számítani, a többiek esetében kifullad a téma a tucc-tucc/könnyűzene prefaráltság miatt. Animék/játékok terén még ennyire se rózsás a helyzet annak ellenére hogy “műszakértői” társaságba még nem igazán keveredtem IRL, inkább a téma iránt semleges emberekkel találkoztam.

  Wow… ilyesmiben nekem is volt részem szakközépben, az eggyel alattam járó haverom cimboráinál rendszeres téma volt a sejtelmes három betű (úgy tízből nyolcszor), haver témabedobásai nélkül a te esetedhez hasonlóan bosszantó lett volna a helyzet, de így se volt a legjobb társas élmény. 🙂

  Junchi:
  Japánok ízlésével kapcsolatban már 2006 óta él bennem a nézet hogy nem szabad hallgatni rájuk, mert ha rajtuk múlik minőséget nem nagyon érdemes keresni. Az Ayakashi Ayashi/Gurren Lagann Vs. random moe shit esete jól mutatja hogy náluk sokszor nem a minőség a mérvadó, hanem hogy milyen aranyos/könnyed valami.

  K-on kapcsán azért is érdekes ez a fenenagy sikeresség, mert mind a két műfajában (slice of life/music) akkorát bukik, mint az ólajtó, ehhez képest az igazán jó stuffok gyakran megmaradnak réteganimének. Odáig elhiszem, hogy a slice os life viszonylag sikeres, de kenyeret lehetne vágni az unalommal ami befedi az egész Koniverzumot.

  Toradora kapcsán megint csak nem értem a helyezést, elsősorban amiatt hogy az első pár rész igéretesnek mondható kezdése után brutális lejtmenetbe ment a minőség, amire rátett egy lapáttal a Taiga/Ami félelmetesen idegesítő párosa. Beléjük gond nélkül belevágnám a rozsdás bökőt, plusz egy tárat beleeresztenék ahogy Ryujit csicskáztatták és Friend Zoneban tartották. Ugyanakkor mondjuk a J.C.STUFF mostani termésével se vagyok túlzottan megelégedve, a Shana se volt valami nagy szám ahogy a Railgun/Index se. Vagy az első részek alapján nézem be, de egykaptafára mennek ezek (is).

  Ellenben a Gintamának megelőlegezem a megérdemelt helyet, mert nem tűnik rossznak.

  Haruhi: I second dat opinion, for great justice.

  Péter:
  Yeah, ha az új generáció véleménye alapján kellene ajánlani valakinek animét, az olyan volna mintha nyugati rajzfilmeket kéne ajánlani a leendő gyerekednek: ha rájuk hallgatsz biztos hogy nem minőséggel a zsebedben mész haza. Elég jól látszik hogy “az új csak jobb lehet, a régi csak szar” mentalitás ami elég hülyén veszi ki magát, különösen ennek a listának a fényében. Mint mondtam elhiszem hogy az idők változnak, de ennek még nem kell azt jelentenie hogy degenerálódik a színvonal is, azaz eltolódik az igény a gyorsan fogyasztható, érdemi szórakozást/minőséget nem tükröző cuccok felé.

  Márkusz:
  Valszeg olyan eset ez, mint amikor a gyerek új játékot kap: az addig új játékot félrerakja az újabb helyett. Ezért lehet az, hogy pár évvel ezelőtt a Key-féle failhármas volt az alfa és az omega, azt ma kiszorította az újabb shit, azaz a K-on és társai. Az persze más kérdés hogy ezek se jobbak a Key angstfesztjénél, de még dráma sincs ezekben, karvajság ellenben igen.

  Haruhinál a filmen túl még egy tényező van, ami nem engedi leereszteni a légvárat, ez pedig Nagato. Akármilyen passzív karakter legyen is, érte mindig megőrül a “műértő” közönség annak ellenére hogy lényegében semmit sem csinál. De ugyanez a kategória a Strike Witches Sanyája: az se csinál kvázi semmit, de az eksönpárnák nagy részét érdekes módon róla mintázzák.

  ToraDora: agree*9000

  Ninty:
  Ahogy mondod, azok közé a hitetlenek közé tartozunk, akik nem tudják, hogy a cukormérgezéses rózsaszín, a karvajness és a véget nem érő nyivákolás zene címén minőséget jelent.

  Ha a minőségre adás, a moe dolgok iránti rajongás hiánya hibának számít, akkor igen, az ön készülékében van a hiba. 🙂

  Baccano/SC sajnos ebbe a kategóriába esnek bele, pedig mindkettő jóra sikerült. Ez az eredménye annak, ha nincsenek világmegmentő, teázó, tsunderéskedő lánykák többségben a kasztban. Ugyanakkor ez jelzi azt is, hogy jó stuffokról van szó, azokat nem szokták ily’ módon felkapni, nem véletlenül.

 • BenyoBoy

  Még jó, hogy kiestem ebből az egészből, és leszarom, mindenesetre érdekes. Engem már tényleg nem tud érdekelni a hype meg az egész musthave kategória, azt nézek, amit akarok bazmeg és kész.
  K-On! érdekes, nagy elvárásokkal ültem neki, és az eleje még jó volt, blogoltam is róla, de utána olyan szinten ellaposodott az egész, annyira nem történt benne semmi, hogy ráuntam a picsába. A TOP 10-es listához annyit, hogy egyet láttam MAJDNEM VÉGIG, egy pedig tervbe van véve (Durarara!! mert asszem ugyanaz csinálta, mint a Baccano!-t, ami az egyik kedvenc sorozatom).

 • Dodgers

  “…azt nézek, amit akarok bazmeg és kész.”

  Az animaxon felnőtt, betokosodott generációnak is ezt kéne követni, rámutatva hogy az EL/natúró/stb nem a téma csúcsa, legfeljebb a küszöbe amit érdemes túllépni szélsőséges magatartás esetén. Ha valóban az ehhez hasonló must have listákat kellene követni jóformán kimaradnának azok a stuffok, amiket valóban érdemes lenne megnézni, amik szórakoztatnának. Részben ezért nem érdekeltek az elején (2006) a kötelező darabok annak ellenére hogy már annak idején is ki voltak nyilvánítva a “kihagyhatatlanok”. Az Evangeliont is a papírforma szerint látnom kellett volna az elején, de manapság se megy túl a téma a “Gainax csinálta ezt is” felismerésnél.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: