2011 nyári animu szezon

A (számomra) nem éppen eseményteljes tavaszi szezon után eljött a nyári szezon ideje, ami ugyan továbbra sem piszkálja fel a figyelmem különösebben, az viszont feltűnt, hogy végigtekintve a tablón országomat egy nem pszeudo 13 éveseket ábrázoló karadesignért. Lehet, hogy az egyes sztorik ellensúlyozzák majd ezt a jelenséget, de kezdem egyre inkább azt érezni hogy szemrákot fog kapni az ember ennyi -13 éves beütésű, de persze jóval idősebb figura láttán. Ez alapján temetni persze korai lenne, de kérdem én hová tűnt az igazán “tökös”, de legalábbis nem cukros stílus, ami még a pár évvel ezelőtti színvonalhoz képest nem volt *annyira* ritka? Ennyire elferdült volna az ottani ízlés hogy egy HnK már tényleg múzeumi darabnak számít, és lassan a Dragon Ball is jegyet válthat oda…?

Akárhogyis, a mostani felhozatalból is akadt egy-két olyan darab ami legalább egy próbakört megér nálam, ugyanakkor az igazsághoz hozzátartozik hogy ezek közül egy darab van, ami ebben a szezonban bukkant fel először. A legutóbbi ehhez hasonló posthoz hasonlóan a tablós jelölések közül a sárga itt is a biztosan nézett, a zöld a “talán” kategóriát képezi:

– Appleseed XXI: Ez igazság szerint nem újdonság hiszen tavaszra is be volt már jelentve, ám úgy tűnik hogy nyáron mégiscsak belekezdenek. Az animu univerzuma képek alapján továbbra is bizalomgerjesztő, és hátha a XIII rávesz a témában való nagyobb elmerülésben.

– Valkyria Chronicles 3 OVA episode 2: Az első játék alapján készült röhejesen rossz sorozat után (nem vicc, az AOSTH fél kézzel agyonveri) a Sega bölcsen kiadta az ukászt, és arra a territóriumra viszi a sorozat rajzfilmes megjelenését ahová eleve kellett volna: teljes feldolgozás helyett reklám. Ennél fogva az OVA úgy-ahogy bemutatja az egyszeri vásárlójelöltnek a sorozat harmadik részét, ami nem tűnik rossznak, csak ne PSP-re jönne ki. Az OVA első részére páran fanyalogtak, de szerintem a helyenként valóban hibádzó grafika ellenére jobb adaptáció volt mint a sorozat változat: nem tértek el annyira a játék látványvilágától (mégha azt a szerencsétlen Hetes Osztagot még mindig nem tudják rendesen lerajzolni), értékelhető harcok szerepelnek és a karaktereket se raepelték halálra (tsundere Alicia = wtf).

– Hellsing Ultimate OVA episode 8: Továbbra is vallom hogy üljenek rajta a készítők nyugodtan, amíg hajlandóak munkát is beleverni, és feltételezem hogy meg is fog térülni a készítők munkája az eddigi részek alapján. Abban már most biztos vagyok hogy (ez a rész is) jobb szórakozást fog nyújtani mint a Gonzo verza.

– Dantalian no Shoka: Ha nem tudnám melyik stúdió áll e mögött erre se adnék egy petákot se, hiszen csak leírás alapján nem tűnik kiugrónak. De mivel a Gainax neve köthető ehhez (meg a P&S-hez és a GL-hez is), így meggondoltam magam és mégiscsak beleteszem a “talán” kategóriába. Aztán ki tudja, hátha ez is olyan sleeper hit lesz mint annak idején a P&S.

Reklámok

Dodgers névjegye

"Description? WHAT FOR?!" Dodgers bejegyzései

26 responses to “2011 nyári animu szezon

 • Wagner

  Úgy vagyok vele, hogy ami nem megy azt ne erőltessük. Ezért OP-n kívül nem is nézek már más animét. Persze a Hellsing OVÁkra még kíváncsi vagyok, de ezt már sokszor leírtam.

 • pengejohn

  Tényleg több a 13 évesnek tűnő karakterek száma. Az ecchi, fanservice és a moe-moe animék mindig cukormázas borítást kapnak. Ez egy jól futó üzlet és minél populárisabbnak és és egy adott korosztálynak eladhatóra készítik. Ezekből van sok, 4-5 minimum.
  Nekem is feltűnt, hogy a komolyabb harcművészetes, szamurájos történetek eltűntek. Pedig ezek voltak a kedvenceim.
  Bár az az elven grafika ami egy Hokuto no Ken esetében volt, olyan már nincs és nem is nagyon volt.

  Az aktuális szezonnal kapcsolatban általában én mindig találok 2-3-t ami tetszik, de általában 8-10 animét nézek.
  Dantalian no Shoka: Kíváncsian várom már egy ideje, hátha a Gainax újra csinál egy jó animét TTGl után. 🙂
  A történet szempontjából a két noitamina-s sorozatot várom a Usagi Drop, No.6. De mindig vannak meglepetések… Reméljük ősszel kapunk valami ropogós tökös animét! 😀

 • Dodgers

  Wagner:

  Igazad van, ami színvonal mostanában megy nem nagyon kellene erőltetni az új animuk követését, mert úgy tűnik ebből se fog sok jó kisülni. A Nichijounál is érzem hogy minél tovább nézem annál inkább elmegy a kedvem az egésztől. Nem hiszem el hogy nem tud senki se csinálni egy igazán jó, elvont vígjátékot a Sayonara Zetsubou Sensei óta. Mert amit mostanában eladnak humor címszó alatt az semmi.

  OP-nál agree, nyolcvansok résznél még mindig tartom azt a véleményt hogy jobban jártam vele (meg a GL-el persze), mint az idei terméssel.

  pengejohn:

  Valahol elhiszem hogy az echi/fanservice/moe trióra kereslet van (ahogy mindig is volt és lesz is), de igen, amikor a szezon nagy részét az efélék teszik ki akkor már önkéntelenül is fitymálásra áll az ember szája, különösen az olyané aki ezeket semmibe nézi. Ehhez jön az hogy nem is olyan régen még valamelyest visszább volt fogva ezeknek a mennyisége, illetve ellensúlyozva voltak legalább kicsivel normálisabb címekkel. Nem hiába kedveltem tavasszal a Hyouge Monót, ahogy mondod mostanra szinte eltűntek az igazán belevaló harcos, szamurájos sztorik (a Shigurui se tegnap volt leadva), amik egyensúlyt adnának az eltolódáshoz. Grafikai szempontból persze hiába vár az ember egy HnK színvonalú ábrázolásmódot, de ami trend megy a gyerekes ábrázolásmód felé az már meglehetősen feltűnő.

  Őszi szezonhoz én is fűzök egy halovány reményt egy GTO reboot képében az FMA Sishood mintájára, de a Pierrot jelenlegi mestermunkáit nézve kevés az esély.

  • Wagner

   Akkor ne is erőltesd az új szezonokat. Az OP, GL mellé szerintem iktass be majd egy HxH-t (tudom már párszor ajánlottam) vagy Kemonozume-t, esetleg Otogizoushi-t és akkor el leszel látva egy darabig. : )

   • Dodgers

    HxH-t még nem ajánlottad annyira, de YYH-hoz való viszonya miatt egyszer sort kerítek rá, ahogy a Kemonozumére is (ami isten lássa kedvem már egy jó ideje le van szedve, de mostanában OP/GL elvonta a figyelmem). Ellenben az Otogizouchiról még nem hallottam, de opening alapján az is jófélének tűnik (főleg Shiguruihoz képest :D), így az is várólistás lesz akkor. Látatlanban érzem hogy ezekkel jobban fogok járni mint a friss cuccokkal. 🙂

 • pengejohn

  GTO reboot? Nem is halottam. Annak örülnék csak ne a Pierrot!! Egy normálisabb stúdió csinálhatna belőle egy jó manga adoptációt, akkor örömömben repdesnék. Lehetne Bones, Shaft, Brain Base, Manglobe..stb

  Egyébként az előzőhöz a szezonban a jó animék keresése olyan mint a katyvaszban valami értékes dolgot találni vagy turizni.. 😀
  Amit még akartam hamár One Piece: A héten néztem meg legalább 140 részt. Már naprakész leszek pár rész múlva. 😀

 • Dodgers

  Lehet félreérthetően fogalmaztam. 😀 Nincs még tervbe véve sehol se a reboot, csak én vetettem fel mint ötletet amit az ősz szeszonra megcsinálhatna valamelyik stúdió. Bár mintha mostanában újraindult volna mangafronton a dolog folytatásként, abból simán össze lehetne hozni majd egy adaptációt. A régi Pierrot (2000 előtt) alkalmas lenne a feladatra hiszen ők csinálták az eredeti animét, de a mostani Pierrot kezébe nem való. Még az kéne hogy szanaszét fillerezzék két graphic fail között. 🙂 A felsorolt stúdiók közül a Shaftra bíznám a leginkább (ZSZ miatt), de a Bones se tűnne rossz alternatívának.

  A hasonlattal csak egyetérteni tudok, tényleg olyan érzése van az embernek szezonkezdéskor, mintha kincset keresne térkép nélkül. 😀 Ehhez is szó szerint úgy áltam hozzá hogy “mit NEM fogunk nézni a nyáron”, olyan szinten könnyebb úgy szelektálni.

  140 rész egy hét alatt O_o? Nem rossz iramot diktálsz el kell ismernem, nekem a (nem minden) napi két-három résznél több nem jön össze akármennyire be is jön az OP, hogy a GL-ről szó se essék. 😀

  • pengejohn

   Ahogy neked a GTO nekem egy Gantz reboot lebeg mindig a szemem előtt. Manga alapanyag az van és elég felkapott is a sorozat a remény hal meg utoljára. Ebből nem lehetne cukormázas történet.. 😀

   • Dodgers

    Gantz reboot se volna rossz főleg amilyen erőszakosakossági/naturalista szintet képvisel manapság is az átlaghoz képest. De ahogy a GTO rebootnál, úgy ennél is félő hogy az “ifjúság védelme” érdekében bele-bele cenzúráznának, különösen manapság amikor a japánok érzékenységi küszöbe kezd egyre inkább lejjebb menni. A DBKainál se merték bevállalni a cenzúrázatlan TV-s leadást, bár annál szerencsére a DVD/Blu-Ray kiadást megkímélték. Elég nagy szarban lesz a két reboot ha továbbra is megmarad ez az ingerküszöb. 😀

 • Péter

  Ez a “minden karakter 13-14 évesnek néz ki még akkor is ha nem annyi” az egyik fő problémám a mai animék java részével már jó ideje. Most őszintén, hogy a francba vegyek komolyan egy olyan storyt, ahol egy kis 13 éves(nek kinéző) moe lányka akar nagyot mondani? Vagy épp egy hasonló felépítésű bishi kap ultimate power 6 méteres kardot.

  Érdekes módon régen pont fordítva volt, a 13-14 éves leányzók 18-20 évesnek néztek ki, és a srácok erejéhez is megfelelő fizikum társult.

  Jó tudom, hogy feminizmus, pedofília, ratyiság van most porondon, de már akkor is sok. =)

  • Wagner

   De tegyük hozzá, hogy a Bruce Lee hangon visítozó, érintéssel fejeket eldurrantó izomtömegembert se lehet komolyabban venni mint a 13 évesnek kinéző főszereplőket. = )

   • Dodgers

    Azért valljuk be hogy számottevően nagyobb veszélyességi faktort képvisel, illetve hamarabb elhiszi róla az ember hogy van is kraft benne. 🙂

   • Péter

    Ennyit erről. =) Egyébként a HNK-ban a nagyon is létező Dim Mak Kung Fu-t veszik alapul, ami egy orgyilkos harcmodor, ergo van valóság alapja, még ha az animében el is van túlozva.

    Akár hogy is nézem, a HNK minden szempontból veri a mai shounen fightokat, főleg a Naruto és Bleach névre hallgató stuffokat. =)

   • Wagner

    Ennyi fanboit egy helyen. 😛

   • Péter

    Hé ne nyúld le a szövegem! =P Amúgy múltkor még te is bírtad. =)

   • Wagner

    Én is bírtam? Olyasmi. Azt mondom, hogy nézhető, unalmas hétköznapokra darának megfelel. De azért ennyire nem jó mint ahogy beállítják egyesek. A rengeteg random filler elem, alig van benne normális harc, ugyanazok az animációk térnek vissza folyton mint a Gundam Wing-ben, folyton meghalnak a jó karakterek, stb. Meg nem arról volt szó, hogy az emberiség 99%-ban kihalt? Ahhoz képest Kenshiro minden részben megöl 100 embert. Lehet, hogy miatta halt ki az emberiség csak amnéziás lett utána.
    Le merem fogadni, hogy a manga fényévekkel jobb. Amúgy meg Bleach-nél, Narutónál nem nehéz jobbnak lenni.

    Te meg a TDR 2011-es szövegemet nyúltad le. : )

   • Péter

    Én se azt mondtam hogy hibátlan, 10/10, stb, de a műfaján belül simán a jobbak közé tartozik, legalább is szerintem. Az meg hogy halnak a karakterek mindkét oldalon, még mindig jobb, mint amikor a jó oldalon senki se patkol el, sőt még az ellenségek feléből is haver lesz.

   • Wagner

    Hát nem tudom én nem örültem, hogy pl Rei megpusztult. Ez kb. olyan mintha YYH-ban meghalt volna Hiei a sorozat felénél.

 • Dodgers

  Ezen a “kisgyerek tesz nagy dolgokat” fiatalító jelenségen rendszerint elvigyorgok, különösen ha komoly sztoriról van szó, ebben az esetben igencsak érződik az “igen, picinyem…?” reakció felvétele. Egyik ilyen kedvenc esetem a Kugumiya-féle vakarcs karakterek, akiknek minden szava persze lehozná a csillagokat két szemétkedés között, de IRL sorban kapnák a bitch slapeket.

  De a témánál maradva, valahol pont a feminizmus/pedo/ratyi/stb jelenség miatt jelentkezik ez a tendencia, mintegy rossz elváltozásaként az eddig is jelen lévő tinédzserközpontúságnak. Ezt párosítva a jelentősen romlott ingerküszöbbel tovább emeli az eset wtf-mértékét. Mintha a japánok is kezdenének elfordulni az egykori legendás tűréshatártól, persze a maguk módján, ami az ilyen “látványosan fiatal” stuffokon jelenik meg. Egy HnK-t például szerintem viszolyogva adnának le ma annak ellenére hogy az eredeti vetítéskor is volt elszórva benne cenzúra.

 • Péter

  Nos azt hiszem tavalyról a PaSwG vs csőanimések esete megmutatta mi történik attól ha valami a szokásostól eltérő kijön, egyből megy a jajveszékelés és kapálózás, hogy “úristen most majd mi lesz?”.

  Ha egy HnK-t bedobnának a mai Animaxos, Naruton nevelkedett bagázs közé azt se tudnák köpjenek vagy nyeljenek, bár a nyakamat rá, hogy az első kifogás kapásból a grafikát érné, ami persze kissé ironikus a mai Pierrot színvonal mellett.

  Sajnos ez van mindenhol, például ha a mai CoD-os generációt leültetnéd egy Duke3D, RtCW, AvP2 elé, már ott feladnák a dolgot, hogy van HP bar és nem egyértelmű merre kell menni.

  • Skydragon

   “Sajnos ez van mindenhol, például ha a mai CoD-os generációt leültetnéd egy Duke3D, RtCW, AvP2 elé, már ott feladnák a dolgot, hogy van HP bar és nem egyértelmű merre kell menni.”

   Vagy platformer kedvelőket egy Abe’s Oddysee elé. 😀
   Szerintem félóra anyázás után átütnék a monitort. XDD

   • Dodgers

    Skydragon:

    Én rá merném tenni a lyukas garazst is hogy a Super Mario Bros. 1-ben a World 1-1-en se jutnának túl Game Over nélkül. Az Abe’s Oddysee meg már tényleg maga lenne a kínzás, megfejelve valamelyik NES-es Ninja Gaidennel. 😀

    Péter:

    Ha nem is olyan erősen mutatatta meg a “csapásirányt” a P&S, de jól mutatja hogy a szabványtól való eltérés szinte mindig megosztottsághoz vezet, legyen akármilyen rossz vagy jó a kérdéses darab. Természetesen azzal semmi baj ha valakinek nem jön be, hiszen ízlések és pofonok, de viszont az átlagtól eltérés miatti fanyalgás már nem igazán meríti ki az ízlésből következő véleményezés kategóriáját, legfeljebb ha valaki veszi a fáradtságot, és leírja mi nem tetszett neki leszámítva az eltérő formátumot.

    HnK kapcsán egyetértek, szinte biztos hogy a grafika kerülne először pellengérre (ami JT-s videók alapján rendelkezik néhány “érdekes” pillanattal), mondván milyen elavult a rajzolása és társai, és különben is milyen régi. Az persze mellékes hogy több generációra volt hatással, míg a kedvenceik legfeljebb a sutyiban rajzolókra és történetírókra hatnak kreatívan. Azért érezni a külömbséget. Habár ki tudja, ha annak idején úgy-ahogy túléltek több Cowboy Bebop rerunt, hátha az értelmesebbje inkább objektíven tekint majd rá.

    A mai CoD-os generáció “mellékhatásai” közül (az említett funkcionális bénaságon kívül) leginkább az a kedvencem, ha valamire rá se mernek nézni, csak mert nincs benne multiplayer, nem törődve azzal hogy milyen valójában a szingli módozat. A Scott Pilgrimre például sokan ezért, pontosabban a multi hiányára fanyalogtak, míg a Castle Cashersért oda meg vissza vannak. De ugyanilyen kategória a Vanquish is: teljes mértékben a szingli módozatra van kihegyezve az egész, az meg manapság felér egy öngyilkossággal annak ellenére, hogy a szingli rész véleményem szerint agyonveri a dicsőített GoW-ot. Nem számít, hogy lényegében a Doom óta bejáratott multis módozat pörög már tizenx éve, enélkül mintha nem érne egy petákot se egyik játék se.

 • SaiyaGin

  Appleseed, oszt kész. Nem baj, legalább marad időm megnézni az elmúlt szezonok jónak bizonyult sorozatait, amiket annak idején nem kezdtem el.

 • Junchi

  Usagi Drop és No.6 (bár egyre több helyen olvasom, hogy utóbbi egy kvázi-BL-material és ha ez igaz, akkor köszönöm, inkább kihagynám), meg eeesetleg belekukkantok a Gainax új animéjébe, de ennyi.

  (Mondjuk nem panaszkodom, a current szezon nekem bejön, rég néztem utoljára ennyi animét. :3)

 • Dodgers

  SaiyaGin:

  Ebből a szempontból én is örülök a lagymatag szezonnak, így legfeljebb a saját bénaságomnak lesz betudva ha nem lesz időm azokra a régebbi sorozatokra amikre kíváncsi vagyok. 🙂

  Junchi:

  No. 6 kapcsán dunno, engem személy szerint a D.Gray-Manre emlékeztet az alapján a pár screenshot alapján, plusz a karadesign nem néz ki tipikusan BL-esnek, már túlontúl szimpatikusnak sem.

 • One friggin’ anniversary #3 | Dodgers' lair. 'Cause everyone needs one.

  […] -> 2011 nyári szezon – 25 komment (Ugyan tavaly óta nem érkezett új komment erre a postra, ettől függetlenül […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: