The Wheel of Fail is turning 5

Aki Japánt nem szemellenzős módon imádja az talán hallott már arról, hogy a pusztán dating sim játékok mennyire veszélyesek tudnak lenni az arra fogékony emberekre, különösen Japánban ahol a technológiai fejlettség mintegy hátulütőjeként egyre több azon emberek száma, akiknek szociális készségei lényegesen gyengébbek “egészséges” társaikénál. Egy ilyen közegben egy jobban sikerült dating sim akár egész kapcsolatokat, házasságokat is képes tönkretenni, mint ahogy teszi azt a Love Plus, illetve roppant fantáziadús névvel bíró folyatása, az LP: Plus. Aki nemigen tudja elhelyezni ezt a jelenséget, annak segítségül kerüljön említésre a GTA és társai, amelyek ugyancsak érdekes dolgokat képesek kiváltani egyesekből, és amelyekkel a világsajtó néhanapján szeret elcsámcsogni, jelentősen túlnagyítva a problémát.
Az LP ha nem is ugyanabban a formában de beállhat a Rockstar alkotásai mellé ha károkozásról van szó, hiszen még a Sankaku is nem egy olyan esetről írt már, amikor egész kapcsolatok, házasságok mentek tönkre e játék hatására, és sajnos arra is akadt példa, hogy valaki feleségül vette a játék három dámájának egyikét.
Talán nem véletlen, hogy ez még a CNN figyelmét is felkeltette annyira hogy riportot csináljon az esetről, érintőlegesen megemlítve a fejlett társadalom szociális sivárosodását is. A dolog pikantériája, hogy az LP nem a Konami első ilyen jellegű fejlesztése, mégis sokkalta több “kárt” okozott Japánnak, mint a stúdió másik dating sim sorozata, a kilencvenes évek közepére visszanyúló Tokimeki Memorial. Plusz az sem elhanyagolható tény, hogy ugyanarról a Konamiról van szó, akiknek köszönhető többek között a Metal Gear, a Castlevania, a Contra, és még megannyi más sorozat.

Dodgers névjegye

"Description? WHAT FOR?!" Dodgers bejegyzései

5 responses to “The Wheel of Fail is turning 5

 • Péter

  Volt már olyan is amikor az “ölelő” párnáját vette el az ürge, szóval Japán az Japán. Ahol párna barátnőt visznek étterembe, strandra, piknikre, és ahol Konatás punettit lehet kapni szimulációs töltelékkel, és minderre még kereslet is van, ott az ilyesmi már megszokott.

  Ahogy anno megfogalmaztam: “Ha az ember egy unalmas, végiglustálkodott vasárnap délután benyomja a TV-t, ahol épp bemutatják a legújabb bizarr dilit, ami egy teljesen értelmetlen, haszontalan baromság, akkor az ember első reakciója általában ez: “Micsoda kreténség! Melyik elmeháborodott vadmarha agyából pattanhatott ez ki?” és ez a monológ tart egészen addig, amíg ki nem mondják azt a szót, hogy: japánban. E szó hallatán az addigi fikázó, kritizáló hangnem hirtelen elül, a helyét egyhangú közöny veszi át, és a monológot egy vállrántás után ezzel zárjuk: japánok…”

  És tényleg… ha Magyarországon, de még ha az USA-ban történne ilyen, azon komolyan jobban ki tudnék akadni, mint hogy Japánban, akik ugye “felsőbbrendűek”. =D

  GTA botrányok… ezeket már anno is kész röhejnek tartottam, karöltve a Manhuntal, pláne amilyen low budget (vagyis tipikus Rockstar) gagyi színvonalon volt/van az erőszak tálalva. Egy Postal 2, Condemned, stb bőven durvább.

 • Wagner

  Ezt már láttam régebben. Csodálatos. : S

 • Dodgers

  Péter:
  Arra az ölelőpárnás esküvőre én is emlékszem, ha jól rémlik a Nanoha egyik szereplőjét ábrázoló párna volt az “ara”.

  “ott az ilyesmi már megszokott.”

  A “megszokott” szóval van a baj. Ott van egy nemzet aminek a technológiai fejlettsége, műszaki tudása a toppon van, erre az ehhez hasonló szituációk húzzák le igencsak a renoméját, a rájuk jellemző egyéb defektekről nem is szólva. Rájuk jellemző talán a leginkább
  a “zsenit csak egy hajszál választja el az őrülttől” mondás.

  Na igen, Japán említésekor az ilyeneken szinte nem is kellene meglepődni hiszen egyre inkább természetessé válnak az ehhez hasonló szituációk, de van amikor a józan paraszti észnek még ez se jelent akadályt ahhoz, hogy ne szaladjon ki egy “wtf” az ember száján. A dolgon az se segít sokat, hogy azért mégiscsak A Konamiról van szó.

  GTA/Manhunt cirkuszon azóta nevetek én is mióta a ReTek Klub még 2004 nyarán csinált egy riportot egy Manhunthoz “köthető” gyilkosságról, amellyel úgy gondolták hogy jó érvvül szölgálhatnak a videojátékok betiltásához. Az persze más kérdés, hogy még a ’99-es amerikai iskolamészárlásnál is a Doomra fogták az egészet, miközben marhára nem érdekelt senkit, hogy mégis honnan szerezték az illetők a fegyvereket, ahogy a Manhuntos riport lényege is az volt hogy “a játék a hibás, szemétbe vele”. És ami talán a legrosszabb az egészben az az, hogy egyik esetben se vonták felelősségre a szülőket, akiknek elvileg nevelniük kellett volna a gyereket, de inkább a “villanypásztorra” bízták azt, aminek meg is lett az eredménye. Egy élettelen tárgyat pedig könnyebb okolni, mint a tévedést elismerni. Meg azért ha tényleg káros lenne a játék mint amilyennek beállítják, akkor már úgyis ezrével mászkálnának a gyilkosok a hetvenes évek óta.

  Wagner:
  Enyhén szólva az, és ami még rosszabb hogy ha nem is mindig ilyen súlyos formában, de sajnos vannak ilyen esetek még ha csak az LP-t nézi az ember akkor is. Nem egy ilyen srác esett már áldozatául a videóban látott szereplőnek (nem vicc, szinte az összes ilyen esetben ugyanazt a karaktert imádják ennyire).

 • Péter

  Ha jól emlékszem még anno a Spektrumon láttam erről a témáról először egy dokumentumfilmet, még a 90-es évek végén, akkor Lara baba volt hasonló kontextusba helyezve. Ott volt olyan ürge, aki egy sötét szobában ülve olvasta fel a szerelmeslevele másolatát, amit a fejlesztő cégnek címzett ki. Na meg volt valami fanklub is akik hittek abban, hogy Larát egy valós nőről mintázták aki köztünk él, stb, stb. Másik alkotás ami terítékre került, a Dead or Alive volt, ott is mutattak néhány random főszert aki szentélyt csinált X-Y karakternek.

  Japánokkal szerintem az a baj, hogy egyszerűbbnek látják, ha a témát tabuként kezelik és nem beszélnek róla, mint hogy segítsenek azokon a szerencsétleneken.

  WTF érzés ismerős, akárhány beteg debilséget láttam már tőlük, időről-időre képesek előállni valami olyannal, amit egyszerűen nem lehet szó nélkül hagyni, pláne ha az ember akaratlanul talál rá. =)

 • Dodgers

  Az említett tabukezelési problémával egyetértek, főleg úgy hogy nem csak az ilyen rajongásig fajuló eseteknél él ez a mentailtás, hanem speciel minden téren. A Sankaku is nem egy olyan esetről írt már, ahol a szerencsétlen gyerekeket halálba, de minimum elköltözésbe szekálják a társai, az iskola meg szépen agyonhallgatja a dolgot és úgy tesz, mintha nem történt volna semmi, legfeljebb egy “kivizsgáljuk” jellegű odamondással el van intézve az egész. Házasélet dettó, nagyon sok családnál inkább szeretőt tart mindkét fél, minthogy igenis leülnének és megoldanák a problémát. A dolgok egyszerű oldalát való megragadáson túl szerintem azzal is gond van, hogy számukra a tekintély mindennél többet ér, anélkül szó szerint semminek érzik magukat. Nem mondom ennek van pozitív vonzata is, pölö a japán poilitikus lemond ha disznóságon fogják, és nem áll neki méltatlankodni, mint teszem azt itthon a MAL vezérkara, aki még mindig nem hajlandó nagy tételben kártérítést fizetni. De ugyanakkor megint ott vannak az ehhez hasonló esetek, amikor minél inkább azon vannak hogy agyonhalgassak az ilyen “kis” titkokat, minthogy segítséget nyújtanának. Nem véletlen hogy nem egy ilyen “kiválasztottat” nem ritkán letagadnak a szülei a nyilvánosság, szomszédság előtt, csak hogy ne jöjjön szégyen a fejükre.

  Nálam talán az is a “gond” hogy annyira sok baromságot még nem láttam tőlük hogy kialakult volna a “Japan=lolwtf” reflex, de a másfél éves Sankaku olvasás hatására lassacskán megedződök a témában. 😀 Ennek ellenére már akkor nem tudtam napirendre térni e fölött, amikor először olvastam róla a cikket.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: