Nem vész el, csak átalakul

Röviden a post címében helyet foglaló bölcsességgel lehetne leírni a Konami MGS sagájának legújabb, leendő tagját, a Metal Gear Risingot, amely körül az utóbbi egy hétben kimondottan felgyorsultak az események. Történt ugyanis, hogy beállt az a fajta designeri krach Kojimáéknál, amit egyetlen játéktervező sem akar a sajátjának mondani: a tervezett gameplay az istennek sem akart szerves egységet alkotni a sorozat által képviselt irányvonallal, vagyis eredetileg egy igazi “ninjászos” játékot akartak összedobni Kojimáék, ahol a látványos kaszabolás mellé békésen megfért volna a MGS védjegyeként említhető lopakodás. Azonban az ötlet a megvalósítás során léket kapott, így két lehetőség maradt: vagy drasztikusan átalakítják a játékot, vagy követik a Blizzard példáját és a Starcraft: Ghosthoz hasonló módon egyszerűen a kukába hajítják az egész koncepciót. A trailer alapján Kojima szerencsére az utóbbi megoldást választotta, és a korábban lopakodásra kihegyezett játék helyett egy MGS spinoffot, egy tisztán hack & slasht fog kézhez kapni az úri közönség egyszer valamikor, Metal Gear Rising: Revengance címen. Azonban hogy ne csak ennyiből álljon a változás, Kojima kivette a projectet a Konami embereinek kezéből, és helyette a Platinum Games kezébe adta azt. Annak a Platinum Gamesnek akik nevéhez többek között a MadWorld, a Bayonetta és a Vanquish is köthető.

A véleményem? A fanok többségével ellentétben engem kicsit sem zavar ez a drasztikus változás a játék készülésében, egyrészt mivel a kezdetektől fogva világos volt hogy ez nem a fő sztorivonal része lesz, másrészt a Platinum neve számomra már most bizonyíték arra, hogy habár a stílussal lehet gondjaim lesznek, a gameplay mégis a végtelenségig ki lesz csiszolva, és valahol pont ez lenne a lényeg. Plusz arról sem érdemes megfeledkezni, hogy az MGS már ősidők óta adta az ötlet alá a lovat a különféle kiborg nindzsákkal, akik lényegében olyannyira megbontották a négy fő epizód alatt a fizika törvényeit, ahogy a trailerben látható Raiden is teszi azt.

Dodgers névjegye

"Description? WHAT FOR?!" Dodgers bejegyzései

4 responses to “Nem vész el, csak átalakul

 • Wagner

  Platinum Games az epic. De vicces, hogy egyesek már most temetik az egész szériát.

 • Dodgers

  “De vicces, hogy egyesek már most temetik az egész szériát.”

  Ez igaz, különösképpen úgy hogy az “eredeti” Risingból az aprólékos dinnyevágáson kívül semmi nem derült ki lényegében, és annak mégis jobb volt a fogadtatása mint ennek az újragondolt változatnak. Szerintem dettó ugyanaz lesz mint a DmC/Max Payne 3 párosnál, vagyis a közönség nagy része most még nagyban vágja fel az ereit, de ha kijön egy igazi gameplay trailer, pont azok fogják skandálni az “én megmondtam hogy jó lesz” frázist akik a legjobban tiltakoztak annak idején. A Rising esetében nem igazán értem a felháborodást, hiszen már az elejétől fogva világos volt hogy ez nem lesz rendes MGS rész, és a Platinum jóformán megcsinálta azt amit a fiatal Konamis fejlesztők nem tudtak megoldani, már az olyan apróságok szintjén is, mint például az állandó 60 fps-es képfrissítés, ami külön Kojima kérése volt az elejétől fogva. Persze nem kizárt hogy így se lesz jó a játék, de a Platinum valóban van olyan epic, hogy már most készpénznek vehető legyen a remek gameplay (és a trailer alapján a látványos QTE-k).

 • Junchi

  Ezt a trailert én is láttam a napokban, és bár nem az esetem az MGS-széria, de ez egész pofásnak tűnt a maga agyatlanságával és lolszensz brutalitásával, szal azt mondom, bármi lehet belőle. :3

  HC MGS-fanok reakcióit mondjuk élvezettel olvasom net-szerte. 😛

 • Dodgers

  Ilyen szempontból jobb is hogy nem érdekel az MGS, szvsz a legjobb hozzáállás a Risinghoz amit el lehet képzelni jelenleg, tekintve hogy az MGS-ben lefektetett dolgokat páros lábbal rúgja fel már ez a trailer is. De valahol pont az említett agyatlanság az ami a leginkább megkapó, tényleg kihasználja a kiborg ninjászos felállást ami már az első részben is majdnem ilyen volt.

  “HC MGS-fanok reakcióit mondjuk élvezettel olvasom net-szerte. :P”

  Ugyan csak a GameFAQs-on és a PSC-n művelődök a témában, de osztom a véleményt, bizonyos szempontból szórakoztató az ilyen véleményeket olvasni, főleg hogy a többség úgy viselkedik mintha végérvényesen kiherélték volna a szériát. Holott pont az idén jött ki az MGS HD Collection, az MGS3-at 3DS-sre is átportolták, szóval közel sem olyan vészes a helyzet mint azt egyesek beállítják. És különben is, simán járhatott volna úgy a játék hogy egy nevenincs, mindent elrontó csapathoz kerül mint például a DmC, a Platinummal viszont (elviekben) csak jól járhat mindenki.

  Egyébként ha egyszer megjön a kedved a témához akkor PS2-re az MGS3-at tudom ajánlani egy körre, az szerintem a sorozat legjobbja és történetileg is ott indul el minden, plusz jóval több gameplay van benne mint a technikailag jobb, de botrányosan rövid negyedik részben.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: