Top 10 Youtube Poopers by Dodgers

Akik régebb óta kísérik figyelemmel a blogot, azoknak feltűnhetett hogy egy pár alkalommal linkeltem be olyan videókat amelyeket utólag módosítottak vállalkozó kedvű egyének annak érdekében, hogy az így született videó a lehető legviccesebb legyen valamilyen formában. Ezeket szokás Youtube Poopnak, vagy röviden csak YTP-nek nevezni, amelyekre én 2007 vége fele akadtam rá és azóta is kedvelem a videószerkesztés eme módját, kis túlzással részben csak ezek emiatt látogatom a Youtubeot. Az évek során óhatatlanul találkoztam olyan YTP-sek “munkásságával” is, amelyek hatására kialakultak a kifejezetten favorit YTP-sek, akiknek munkájára konkrétan kíváncsi voltam és vagyok most is. Ezekből csináltam most egy tizes toplistát, ahol a helyezettek neve mellé a szerintem legjobb videójukat és egy rövid kommentárt is mellékeltem.

1.) Boogidyboo

Habár annak idején (2007-2008) is sok YTP-s tevékenykedett, viszonylag kevés azon illetők száma akik másfél-két éve voltak utoljára aktívak, ám amit letettek az asztalra az manapság is töretlenül ellenáll a trendek rohan múlásának. Ebbe a csoportba tartozik Boogidyboo is, aki sokan tartanak a legjobb YTP-snek, és ennek van is alapja: a régebbi YTP-sekkel ellentétben már annak idején sem követte a korszak legnagyobb hibáját, a jelenetek céltalan ismétlését. Ehelyett szinte sorozatosan jelentek meg videóiban a randomabbnál randomabb jelenetek, nem egy esetben szinte az egész videó olyan jeleneteket tartalmazott amelyek kenterbe verték az azt megelőzőt. Ugyan sokan próbálták kopírozni a stílusát (pl. thechairman45), de felülmúlni még senki nem tudta az általa letett felhozatalt.

2.) Quibbyjibby

Nem túl sokan ragaszkodnak a tisztán sentence mixes stílushoz, de QuibbyJibby összes videója egy nagy kivételnek tekinthető. A kezdetben más forrásokat is aktívan használó videók után bebizonyosodott hogy van tehetsége ebben a műfajban, kis túlzással nem volt olyasmi amit ne tudott volna mixeléssel megoldani, az összes káromkodást a CD-I Zeldás szereplők hangjával szólaltatta meg. Ez persze nem érne semmit jó alapsztuációk nélkül, de erre se lehet panasz, az alaptéma állandósága ellenére kreatív dialógusokat és történéseket tudott kitalálni (kedvenc: “the floor is under my feet”). Apró érdekesség hogy a szereplők még jellemfejlődéssel is rendelkeznek a videók során, ami teljesen egyedülálló a műfajban.

3.) TweedProductions

Mint mindenhol máshol, a YTP-s közegben is vannak olyanok akiknek videja többségében tele van kreativitással, ám valahogy mégsem válnak mainstreammé, széles körben ismertté, és Tweed pont ebbe a kategóriába tartozik. A csili-vili effektekkel ugyan kimondottan csínján bánik és a kissé elvont humora sem jön be mindenkinek, ám ezt képes ellensúlyozni azzal hogy egyediségben erősnek mondható mainstream társaihoz képest.

4.) TimoteiLSD

Nem véletlenül szerepel a nevében az LSD szócska, a videói szinte kivétel nélkül olyanok mintha LSD-től bepörögve készítette volna őket. 😀 Ennek megfelelőlen gazdagon bánik az audio- és videoeffektekkel, de ahelyett hogy öncélú effektparádéba torkollna a dolog, inkább olyan intenzitással, halmozással és időérzékkel vannak ezek elhelyezve hogy az emberben önként felvillan a “wtf” lámpa.

5.) Kajetokun

Kajetokun egy kicsit kilóg a sorból, ugyanis “rendes” poopokat viszonylag ritkán csinált, de ehelyett olyan rövid videókat készített amelyek a maguk szórakoztató módján manapság is a kedvencek között vannak sokak számára, és emellett jó pár fad gazdája is. A Gutsman’s Ass és a pylons-balls-Kaiba jelenség is az ő nevéhez köthetők, és ezeknek is köszönhető az hogy manapság is a klasszikus pooperek között tartják számon.

6.) Squirrelous

Egy pár alkalommal már szidtam a Youtube sajátos cenzúrázási politikáját, amelynek egyik áldozata volt a 2008-ban bannolt, majd nem sokkal később a YTP-vel felhagyó Squirrelous is. A Boogidyboo-követők között talán ő volt az egyik legjobb, aki a “mesterrel” ellentétben valamivel több forrást használt fel a Poopjaihoz, ám még így sem múlta őt felül szerintem. Ennek ellenére egy jó pooperről van szó, aki viszonylag korán hagyott fel a YTP-vel, ám ennek ellenére humoros, javarészt időtálló videókat készített.

7.) wikiwow

Avagy egy kicsit másabb Squirrelous, aki nem hagyott fel a YTP-vel még most sem. A Boogidyboo/Squirrelous pároshoz képest a 2007-ben debütáló, emiatt “nagy öregnek” számító wikiwow stílusa valamivel visszafogottabb, de a kezdeti gyenge poopjai után gyorsan összekapta magát és azon kategóriát erősíti ma is, aki nem nagyon tud csalódást okozni a videóival ennyi év elmúltával sem. A mainstream státusztól manapság egy kicsit messze van, de szvsz tagadhatatlan, hogy ez a jellegzetes, viszonylagos visszafogottság még ma is a jobbak közé emeli.

8.) TimAJH

Ha röviden jellemeznem kéne, akkor azt mondanám hogy egy wikiwow 2-ről van szó, gyakorlatilag ugyanazt tudnám mondani róla is, leszámítva azt hogy lassan három éve nem aktív. Ez viszont nem jelenti azt hogy ettől rosszabb lenne egy cseppel is. Jóval kevesebb videóval rendelkezik ugyan mint a többi helyezettje, de nála érvényes az a mondás, hogy a kevesebb néha több.

9.) SaltySpaghettiStudios

Avagy ahogyan a bannolás előtt hívták: CommanderGwo. Régebben az ismertebb YTP-sek közé tartozott a szokásosnál jóval pörgősebb, a vizuális effektekre hatalmas hangsúlyt helyező stílusa miatt, de az utóbbi időben a viszonylagos inaktivitása révén minimálisan megcsappant az ismertsége. A vizualitást igencsak kiemelő stílusa nem minden videóban működött jól, de ahol mégis bevált, ott az eredmény a jó értelemben vett összevisszaság miatt nagyon jóra sikeredett.

10.) pili10

Még valamikor 2009 környékén volt egy négyes (thechairman45, PresidentofJelybeans, LieutenantGwo, pili10), akik a mainstream YTP-sek közé tartoztak, ám mára egy kivételével mindegyikük felhozatala látványos lejtmenetet vett az egykaptafa, effektekkel gazdagon megszórt, de a kreativitástól mentes videóknak köszönhetően. A kivételt pili10 képezi, aki három társával ellentétben csak egy kisebb adag kreativitást veszített, de nem követte társai példáját a “trendi” YTP-s stílusban, többé-kevésbé meg tudta őrizni a trendváltás előtti, viszonylag jónak mondható stílusát. Az elmúlt fél-egy éves felhozatala nem mondható túlzottan erősnek, de a régebbi Poopjainak újrapostolása révén a klasszkus YTP-k kedvelői megtalálják benne a számításukat.

Dodgers névjegye

"Description? WHAT FOR?!" Dodgers bejegyzései

6 responses to “Top 10 Youtube Poopers by Dodgers

 • Péter

  Személy szerint SGhonk poopjait bírtam nagyon, iszonyat jól megcsinálta őket:

  Kár hogy ilyenek helyett a ponyshitet nyomatják ma. =(

 • Dodgers

  Az ilyen, grafikai elemeket hozzáadó stílusban valóban ott volt a szeren a srác, de manapság se sok olyan van, aki hozzá hasonlóan csinálna Poopokat, szóval még ma is az élvonalban van ilyen téren.

  “Kár hogy ilyenek helyett a ponyshitet nyomatják ma. =(”

  Ez a fajta stílus sose volt túlzottan népszerű a Pooperek között, inkább a forrásoknak ártott egy kissé az MLP az idő vasfogán kívül. Nem mintha nem csökkent volna a Hotel Mario/Zelda/AoStH népszerűsége ilyen téren, de az MLP jellemzően olyasmi mint az említett hármas volt anno, vagyis most ez a “trendi” alapanyag. Amit egyébként alapból nem bánnék mert valamilyen szinten a végeredmény a lényeg, de az ilyesmihez az is nagyon sokat hozzá tud tenni, ha a forrás is jó a maga módján. A Hotel Mario/Zelda átvezetői például kimondottan röhejesek és az AoStH amúgy is jól el van látva agyfasszal, de az MLP-ből szvsz hiányzik ez a kis szikra ahhoz hogy jó alapanyag legyen belőle annak ellenére, hogy több értelme van így is mint a kilencvenes évek beli változatnak (értsd: ez legalább nyomokban hasonlít a régi CN-es stuffokra). Körülbelül olyasmi ez mintha az ember egy vicces kommentárt akar csinálni egy filmhez: csak olyan filmhez lehet viccesen kommentárt fűzni, amiben amúgy is burjánzik a ZS minőség.

 • Péter

  Ebben egyetértünk, szerintem is az a gond, hogy az MLP-s poopok, főleg azok amiket a rajongók csinálnak, valahogy rendre megmaradnak az eredeti sorozat színvonalán, és ugyan másabb koncepcióban, de jórészt ugyanazokkal az elemekkel akarnak humorosak lenni.

 • Dodgers

  “…ugyan másabb koncepcióban, de jórészt ugyanazokkal az elemekkel akarnak humorosak lenni.”

  Ezt a koncepciót hívják itt úgy, hogy az effektek random agyonhasználása ahelyett, hogy ténylegesen humort vinnének a dologba. 🙂 Belenéztem egy pár MLP-s poopba, de érdekes módon javarészt pont azok álltak rá a használatára, akik amúgy se túlzottan tudtak decens YTP csinálni. TimoteiLSD Poopján kívül ha jól rémlik nem nagyon volt más MLP-s darab amire azt mondanám hogy viszonylag jó, de azt is csak amiatt mert bírom a srác stílusát.

 • Wagner

  Úristen.. hova lett Robotnik? 😀

 • Dodgers

  Egy ideig szabadságra megy WP-ről a fansubolt RgG: Kenzan! átvezetőknek köszönhetően. 🙂 Persze így nem igazán teljes a története a játéknak, de még ez is többet ér mint várni feleslegesen a hivatalos angol verzióra.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: