The Wheel of Fail is turning 6

Expert censorship is expert.

Habár az animék mindig is kicsivel szabadosabban kezelték az erőszakos, explicit tartalmakat, ez még közel sem jelenti azt hogy a japáni cenzorok ne állnának elő olyan kifogásokkal, amelyek igazságtartalma körülbelül olyan szinteket ostromol, mint amelyet kicsiny hazánk is képvisel. Egy ilyen szituációval állt elő a japáni BPO szervezet is, akik Ishihara kicsit extrém cenzúrapolitikájától felbuzdulva a Persona 4 egyik epizódja ellen emeltek kifogást, mondván a szereplők egy night club/love hotel párosra hajazó létesítménybe tértek be szórakozni, amit a jelek szerint náluk 18 év alatt tilt a törvény, vagyis illegális cselekedetnek számít még a tévében történő mutatása is. Ez pedig az ő értelmezésükben az erköcstelenség netovábbját fejezi ki a tévétársaságok mentalitását érintően, hiszen miféle morálra vall az, hogy ilyesmit lead egy csatorna…?

Az én olvasatomban viszont ez csak azt fejezi ki, hogy Japánban is kezd elszaporodni az amerikai focistagyerek anyukákra hajazó, szemellenzős réteg az ilyen pozíciókban, akik az apróbb kivetnivalókra úgy vetik rá magukat mint foxi a lábtörlőre, csak éppen a fától nem szokták látni az erdőt, mindezt az erkölcsös nevelés nevében:

– lerí a kritikájukról hogy nem nézték végig rendesen az epizódot, ugyanis a szereplők által meglátogatott létesítmény egyáltalán nem love-hotel, és night clubnak is csak üggyel-bajjal lehetne nevezni, inkább egy “sima” diszkóról van szó. De ha még night-clubról is lenne szó, akkor se igazán lehetne érteni a kifogást, hiszen a szereplők semmi olyasmit nem csinálnak amit eddig ne bírt volna el a japáni erkölcs, hacsak nem arra akarnak kilyukadni, hogy bárminemű szórakozóhely megjelenítése sérti az erkölcsöt. Ha így van, akkor kíváncsi vagyok mikor emelnek vádat az onsenek ellen, ahol ennél azért komolyabb dolgokat szoktak művelni, főleg ha ecchiről van szó. Plusz ha már SMT: ha egyszer meganimálásra kerül a Nocturne, akkor tényleg kíváncsian fogom várni a leendő kritikákat azzal kapcsolatban, hogy Tokió (és a világ) egyszerűen megszűnik létezni a mostani formájában.

– az is világos hogy nem igazán végeznek aktív munkát a műsorok követésével, tekintve hogy az elmúlt pár évben igencsak megugrott azon animék száma, amelyek a céltalan meztelenkedésen kívül az ég egyadta világon nem szólnak másról (vagy ha igen, akkor se muzsikálnak jól), amikhez képest a Persona 4 tényleg nem rúg labdába ilyen téren. Összehasonlítási alapként tessék megtekinteni ezt és ezt a két Sankakus cikket, és mindenkinek a gondolatmenetére bízom, hogy melyik kezdheti ki jobban a erkölcsösség kényes fogaskerekét: egy diszkó, vagy a nyílt(/céltalan) meztelenkedés és fogdosás? Én mindenesetre maradok azon a véleményen hogy a japáni cenzorok inkább maradjanak a kaptafánál és kezdjék kivizsgálni az elmúlt három év ecchi felhozatalát, csak hogy igazán megérdemelten kapják készhez azt a kis csekket a hónap végén és egyben ne csináljanak hülyét magukból. Habár amilyen kifogást emeltek az OreImoval szemben, aligha hiszem hogy ez a hipotézis egyhamar valóra fog válni.

Dodgers névjegye

"Description? WHAT FOR?!" Dodgers bejegyzései

5 responses to “The Wheel of Fail is turning 6

 • Péter

  Ez (elnézést az őszinte szavakért) kábé a “na ne szarassuk már be egymást” kategória. Mindig is viccesnek tartottam, amikor a Japánok időnként erkölcs csőszködni akarnak, és próbálják megjátszani magukat, mint ha nem lenne teljesen nyilvánvaló (pláne már ma, az internet korában) hogy a válogatott perverziók és úgy alaphangon a szexualitás gusztustalan, mesterkélt, túljátszott ábrázolása, mennyire része a kultúrájuknak. Az egész világ vágja mi velük a szitu ilyen téren, de még azt mondom, oké, vannak nekik is ilyen protokoll húzásaik, akár a nyugatnak, elnézzük nekik.

  A gond inkább az, hogy ők is, ugyan úgy mint a nyugat, érdekes módon valahányszor ki akarnak kezdeni egy témát, valamiért sose sikerül azt a gyökerénél megfogni, vagy egyáltalán olyan alkotásokat kiemelni, amik tagadhatatlanul jó vesszőparipák. Lásd a brutális videojátékok esete, amiknél a GTA lett a célkereszt közepén, na meg egy olyan rég elavult dosos játék, mint a Doom is a listán szerepelt.

  Itt ugyan ez… szezonálisan érkeznek a céltalan moe hárem fanserviceok, telítve felesleges meztelenkedéssel és taperolással, amik felett nagyvonalúan elsiklik a tekintet, és ehelyett farkasnak kiáltanak egy bárányt.

 • BenyoBoy

  De azért az Elfen Lied még mindig kawaii cucc, nem?
  Egyszerűen arról van szó, hogy a jogvédők, országok, politikusok néha bekattannak és mindent jobbá akarnak tenni azzal, hogy mindent le- és kitiltatnak mindenhonnét. Ennél egyszerűbb (és kártékonyabb) megoldás nincs erre a problémára, a szülők és a kritikusok pedig X ideig megnyugodnak, mi meg mehetünk beheroinozva kurvázni a többi politikustársammal Mexikóba, természetesen költségtérítéssel… és még jót is csináltunk.

  • Péter

   Az EL azért nem jó példa, mert az a Japánoknál hatalmasat bukott, azt inkább csak a nyugati weeabook preferálják, akik azt hiszik, azért mert goreban úszik az egész, már felnőttes és menő.

   A protokoll húzás érthető, éppen csak az áldozat kiléte hagy maga után kívánni valót, pláne annak fényében, hogy mellette ott van X animu, amire sokkal inkább ráillik a célkereszt.

 • Junchi

  Őszintén szólva már ők se tudják, milyen hülyeségbe kössenek bele valami mondvacsinált indokot felhozva mellé.

  Egyébként szerintem is úgy megy ez, hogy ránéznek egy-kettőre, aztán a többi vagy ignore vagy… a fene tudja. De, hogy ilyenen akadjanak fenn, te lolságos ég… >_>

 • Dodgers

  Péter:

  Ha ehhez hozzáveszed hogy a saját saraikért nagyon nem szeretik vállalni a felelősséget/önkritikát semilyen téren, akkor sajnos nem meglepő hogy ilyen húzásokra szánják el magukat csak azért hogy meglegyen a látszata a dolognak. Úgy aztán végképp hogy javarészt Ishiharának hála bennük is feléledt az erős cenzúrázási kedv, amivel akkora gond talán nem lenne, csak hát igen, pont a probléma gyökerét nem tudják, vagy nem is akarják megpiszkálni, ilyen téren roppant káros volt a nyugattól példát venniük. Ami ráadásul nem is sikerült jól, tekintve hogy Amerika az esetek többségében hellyel-közzel jófele tapogatózik, csak pont a dolgok pszichológiai oldaláról feledkeznek el állandóan, és csak felületes kezeléssel akarják megoldani a problémát. Ha már fel lett hozva a Doom/GTA páros: abban igazuk van hogy 7-8 éves gyerek ne játsszon ilyenekkel egész nap, de az is ott van hogy igazán az van kitéve az ilyen dolgoknak, akik vagy amúgy is fokozottan befolyásolhatóak, vagy gyerek révén a szülői nevelésnek se híre, se hamva. A japáni cenzorok annyiban rosszabbak ennél hogy még csak nem is jófele tapogatóznak, ami ott keresendő hogy az ő kultúrájuk mindig is szabadosabban kezelte az ilyen dolgokat, így fokozottan álszentnek hatnak az ehhez hasonló kifogásaik, arról nem is szólva hogy olyan dolgokat is letettek eddig az asztalra, amiket nyugaton a vaskalalposabb csatornák úgy kezelnének mint egy fertőt. Körülbelül mintha egy útszéli pillangó fogná magát és egyik napról a másikra felvenné egy apáca erkölcsösségét: csinálhatja, de ahhoz túl sok sárral rendelkezik hogy még annyira se érdemeljen hitelt.

  BenyoBoy:

  “De azért az Elfen Lied még mindig kawaii cucc, nem?”

  Persze hogy az. 😀 Ha nagy szemeid vannak és “aranyos” hangokat adsz ki, akkor az Isten se fog téged hibáztatni az emberéletek elvételéért.

  Tetszik az általad felvázolt elmélet, már csak azért is, mert Ishihara körülbelül olyan szerepet tölt be a pozíciójában mint itthon a Pintér: elvileg egy marha fontos pozíciót töltene be a poltikában, de érdekes módon pont azon a területen számít jól menő, nem éppen tisztességes üzletembernek. Ishihara is például ajvékol az ilyen-olyan jelenetek miatt, de a japáni közvélemény valahogy mindig elfeledkezik róla hogy jó pár hentai témájú mangához köze van, így egy kissé vizet prédikál, de bort iszik esetet formál a helyzet. Ezek után nem lepne meg ha a BPO is csupa ilyen egyedből állna, függetlenül attól hogy a japáni politikusokról általában úgy tartják hogy kicsivel több gerinc van bennük mint világszinten általában. Főleg úgy, hogy az ilyen jellegű animékkel szemben szeretnek kifogásokat emelni, de az igazi nagyágyú stuffokkat teljes mértékben békén hagyják. Valószínű hogy csak a fantáziám élénk, de mintha más is lenne a dolog mögött, mint a hirtelen feltámadt erkölcsösség (és a kiruccanás öröme).

  Junchi:

  Yeah, vagy nem tudnak mit kezdeni a ráérős idejükben, vagy szánt szándékkal támadnak meg ilyen, amúgy semmi veszélyt nem rejtő animéket, mert aki ebben a témában dolgozik, annak nagyon valószínűtlen hogy téyleg ez lenne a legnagyobb kifogása. Ha valóban komolyan gondolnák azt amit csinálnak akkor ezer meg egy olyan animét találtak volna idáig ami jóval komolyabb aggályokat hordoz magában. A Manyuu Hikenchou példának okáért az egyik legexplicitiebb animu amit mostanában leadtak, és ha emlékeim nem csalnak, akkor egyetlen nyüves szót nem emeltek fel ellene, annak ellenére hogy a Queen’s Blade és a Seiken no Qwaser kispályásnak számítanak ahhoz képest, ami elég nagy szó.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: