Nisemonogatari – finished

A tegnapi nap folyamán véget ért az általam követett egyik mostani sorozat, a 11 részes Nisemonogatari, amelyről a végső benyomást az alábbi három kép illusztrálja a legjobban:

Röviden és tömören csak annyit tudok mondani erről, hogy az első szezon ismerete és kedvelése nélkül valószínűleg a sárga földig lehordanám az egész sorozatot, mert valami mintha nagyon elromlott volna a két sorozat(/történet) között, annak ellenére hogy azért gyorsan elszaladt ezekkel a heti fél óra. Azért merem remélni hogy a többi sorozat ennél sokkal jobb lesz, mert ég és föld a minőségbeli külömbség a két sorozat között. A kreátornak pedig üzenem hogy megeheti az olcsó fanservice-ét reggelire, mert erre speciel nem vagyok kíváncsi, de a character rape-es incest gyökérségére se.

Dodgers névjegye

"Description? WHAT FOR?!" Dodgers bejegyzései

10 responses to “Nisemonogatari – finished

 • Péter

  Már a képek alapján olyan, hogy 2-rész után tuti dropped kategóriába kerülne nálam. =) Amúgy dobtak ki idén egyáltalán nézhető sorozatot ezidáig? Brave 10 volt tervbe véve, de azok alapján amiket olvastam róla, úgy döntöttem, inkább nem fárasztottam vele magam.

 • Dodgers

  Úgy szerintem biztosan droppolnád a sorozatot, ha előtte legalább nem láttad a Bakemonót, és nem jöttek be az ottani szereplők és a dialógus stílusa. Ha ezek nincsenek meg akkor a Nisemonóra már keresztet is vethetsz, mert az égvilágon nem tesz hozzá semmit az alapsorozathoz azon kívül hogy jóval gyengébbre sikerült maga a sztori, és a prezentálása is. Pedig az elején még bírtam a sorozatot, de az idő múlásával éreztem hogy valami itt nem lesz rendben, és a nyolcadik részre meg is világosodtam hogy miért: 8 részből összeszedve kvázi 2 részre való részlet volt ami tényleg jó volt és a sztorit előre is vitte, a többi meg semmit se ért a random témabedobásokon és a lányok céltalan, pár másodpercenkénti mutogatásával.

  Heti rendszerességgel nem nagyon néztem mást ezen meg az új HxH-n kívül, de amikbe belenéztem, azok alapján az Ano Natsu de Matteru nem látszik rossznak olyan értelemben, hogy az Onegai Teacher kvázi remake-jéről van szó, a ToraDorában használt kissé lófejű dizájnnal megfejelve. A másik a Papa no valami, de az csak amiatt tűnik talán jónak, mert hajaz egy kissé az Usagi Dropra, de annál meg fagservicesebb egy kissé. Viszont a tavaszi szezon nem látszik rossznak, mert van két sorozat (Jormungand, Sakamichi no Apollon) amire tényleg kíváncsi vagyok.

 • Junchi

  Akartam róla én is írni, de aztán lebeszéltem róla magam. Amúgy agree, szal a Monogatari franchise ugyan a szívem egyik csücske, így képtelen voltam 9-nél kevesebbre rate-elni, de jah, közelébe nem volt a Bakének. Nem a fanservice zavart (azt továbbra is nagyon szeretem ennél a cuccnál), sokkal inkább ez az egész “how to f*ck your imouto guide” jellege az, ami tényleg betette a kaput. Meg valahogy a hugicák… nem bírtam őket megkedvelni, pedig erősen próbálkoztam. (Viszont az új karik jók voltak, főleg Kagenui és Kaiki.)

  Btw szerintem ez eddig az év egyetlen értékelhető animéje, szal más úgy nagyon tényleg nincs (imho persze). 😛 Jormungandra amúgy én is kíváncsi vagyok, már csak azért is, mert ezt is White Fox-ék heggesztik. :3

 • Dodgers

  … sokkal inkább ez az egész “how to f*ck your imouto guide” jellege az, ami tényleg betette a kaput.

  Ezek szerint nem csak én kaptam agybajt a nyolcadik résztől kezdve. 😀 És ebben az a poén, hogy a Bakemonóban még pont Koyomi volt az aki csodálkozott azokon akik “ennyire” ragaszkodnak a hugaikhoz…

  A fanservice engem se zavart még az első két-három részben, mert akkor még csak “Araragi meglátogatja a nyáját” szinten mozgott a cselekmény, de a negyedik résztől kezdve mondhatni kezdtem besokkalni tőle, és a nyolcadik rész volt az, amikor már én is azt mondtam, hogy ez ebben a formában bullshit, hiába volt/van oda érte mindenki. Pedig egy szimpla ecchi-vígjátékban még talán díjaznám is ezt a fajta megoldást mert a cselekményt nagyrészt nem terelte másik vágányra, de egy -monogatari jellegű cucchoz egyszerűen nem illik egy ilyen szintű erőltetés, mert nem lenne rá szüksége, főleg ilyen agyonlassított sztorimesélés mellett. A hugicákkal kapcsolatban én is így voltam: egynek elmentek és a maguk módján hellyel-közzel nem voltak bűn rosszak, de az eddig bemutatott szereplők mellett egyszerűen nem tudnak labdába rúgni. Főleg Karen, akire írd és mondd elcsesztek nyolc és fél részt és így se lett szóra érdemes, ehhez képest a Bakemono két-három részben bemutatott szereplői jobb benyomást tudtak tenni, és ez nem csak az alapjellemre értendő. De yeah, Kaiki és Kagenui (és a kapcsolatuk Oshinóval) jó addíciók voltak a sorozat számára, szívesen elbírtam volna több részt is a szereplésükkel. Csak hát az anime marhára nem kezelte jól a prioritásait (értsd: fanservice és mutogatás > értelmes sztori és karakterek).

  … szal más úgy nagyon tényleg nincs (imho persze). 😛

  A HxH-t leszámítva eddig nekem is +1, de amennyire rámjött az animuzási kedv mostanában, lehet bepótolok majd egy-két darabot a januári szezonból a jóhiszeműség nevében. 🙂

  Én egyébként egy 5.5-6.5 között vacilálok az értékeléssel, pedig anno egy 7.5-öt adtam volna rá.

 • cheatergs

  Már az első epizódokban is látszott a színvonal zuhanása a teljesen ooc karaktereken (Senjougaharát meg lehet fenyegetni Koyomi elcsábításával; Shinobu előadásokat tart), meg az addiginál is értelmetlenebb témákon, de akkor szakítottam félbe a negyedik rész környékén, amikor láttam képeken, hogy Senjougahara le fogja vágni a haját. Pedig szívesen megnéznék egy Hitagi-húgok szócsatát, nem tudom eljutottak-e a Nisében odáig.
  Nem mondom, hogy dobtam, de csak akkor folytatom, ha a harmadik szezonban megint derék alá ér – ha már egyszer Hitagi karaktere miatt néztem végig a Bakemonót.

  • Dodgers

   “Pedig szívesen megnéznék egy Hitagi-húgok szócsatát, nem tudom eljutottak-e a Nisében odáig.”

   Ha jól emlékszem a Nisében nem is találkozott Hitagi a két Araragi hugicával, egyedül Hanekawa volt az egyetlen az első évad szereplői közül aki komolyabban összeismerkedik velük, míg Kanbaru és Karen összeismerkedését csak egy pár másodperces snitt erejéig mutatják. A színvonal esését illetően egyébként igazad van mert ez az évad valóban nem ér túlzottan sok mindent a Bakéhoz képest, egyedül a franchisera jellemző dialógus stílus viszi el a hátán, meg esetleg a fanservice, persze csak annak akit az ilyesmi komolyabban érdekel. Ettől függetlenül Hitagi csak a sorozat utolsó egy-két percében szabadul meg a frizurájától és az utolsó, három részes arc valamivel jobb az azt megelőző nagyobb arcnál, szóval tehetsz a sorozattal egy további próbát ha csíped a franchise párbeszédeinek stílusát és a fanservice sem zavar annyira. Én speciel csak azért nem pontozom 5 alá mert legalább a dialógusok terén hozza a színvonalat, de ezt leszámítva nagyon vérszegény próbálkozás. Viszont szerencsére arra van esély hogy a pár hónap múlva induló évad (Nekomonogatari), és a mozifilm (Kizumonogatari) kiköszörüli majd a csorbát, részben azért mert a Nisével ellentétben ezek nem értékesített brainfartok, hanem teljes értékű sztorik.

   • cheatergs

    “…Hitagi csak a sorozat utolsó egy-két percében szabadul meg a frizurájától…”
    Akkor szerintem véget is ért az ismeretségem a sorozattal a Bakemonogatarinál, mivel a wiki szerint a Kizumonogatari egy prequel, a Nekomonogatari pedig félig az, másik felében meg Hanekazawa szemszögéből meséli a Bakemonót. Nem lesz itt sok Senjougahara.

 • pashcutter

  Magam kimondottan nem vagyok a Monogatari series lelkes rajongója. Elég vegyes róla a véleményem.

  Sok módon lehet egy anime-t osztályozni. Lehet úgy is, hogy nézem, milyen szintet ütnek meg az összetevők. Ezek az összetevők az epizódok, a cselekmény, a karakterek, a zene, a hangulat, a grafika, a dialógusok, a csatajelenetek, a humor stb. Az értékkategóriák terén maradjunk a klasszikus „jó” és „rossz” felosztásnál.
  1, Van olyan anime, aminek minden egyes vagy a legtöbb összetevője jó. Ezáltal maga az egész is jó. (pl. Excel Saga)
  2, Van olyan anime, aminek minden egyes vagy a legtöbb összetevője rossz. Ezáltal maga az egész is rossz. (pl. K-ON!!!)
  3, És van olyan anime, aminek az összetevői között szinte kaleidoszkóp keverednek a jó és a rossz elemek. Ezáltal maga az egész nem túlságosan jó, de nem is kimondottan vészes. (pl. Bakemonogatari)

  A Bakemonogatari-ban egymás váltják a jó és a rossz epizódok, a jó és a rossz sztorik, a jó és a rossz dialógusok, a jó és a rossz openingek és endingek, a jó és a rossz karakterek, a jó és a rossz lélekelemzések. Én a Monotogari 1.évada előtt kimondottan vegyes érzelmekkel keltem fel.

  Míg a Bakemonogatari-ban voltak jó sztorik, addig a Nisemonogatari két sztorija kimondottan harmatgyengére sikeredett. Plusz az egészben túlságosan előtérbe került a franchise. Nem vagyok amúgy franchise-ellenes, de kifejezetten zavart, hogy az alkotók franchise-t csinálnak a vérfertőzésből (Koyomi kapcsolata a húgaival) és a pedofiliából (Shinobu Oshino).

  A Monogatari Series Second Season már érettebb alkotás az első két évadhoz képest. A sztorik nagyjából rendben voltak, egyedül az időutazós sztorit éreztem harmatgyengének. Ugyanakkor szerintem az első és az utolsó sztori lett a leginkább jól összerakva. Tsubasa/Csintalan Macska amúgy is szerintem egy erős franchise, és nálam a karaktere köré épített mindhárom sztori elnyerte a tetszésemet (a Bakemonogatari Tsubatsa Macska epizódja, a Nekomonogatari és a Monogatari Series Tsubatsa Tigris epizódja). S bár magam óvakodom, hogy szuperlatívuszokat használjak a Monogatari-ra, de az utolsó történet, a Hitagi Vég már valódi mestermunka. Zseniális módon építettek egy (enyhén parodizált) dekektív-anime-t Kaiki köré – nem gondoltam volna, hogy ennyit ki tudnak hozni az eleinte nem túl szimpatikus karakterből. (Jó lenne, ha tovább vinnék ezt az irányt is: érdekes lenne egy olyan évad, ami Kaiki karakterén keresztül mutatná be a lányokat, mindegyik köré szervezve egy jó bűnügyi sztorit.)

  Avagy mondom, nálam az élmény vegyes.

  • Dodgers

   Na ja, az osztályzást körbejáró harmadik pont nagyon jól leírja az egész franchiset, mert mindenképpen egy olyan jelenségről van szó amiről egyszerűen, röviden kurta nehéz nyilatkozni, és ez kimondottan igaz akkor, ha nem csak a Bake/Nise párost veszi figyelembe az ember, hanem az azután készült adaptációkat is. Szvsz összességében legalább annyira remek mint amennyi potenciális “aknát” rejt magában ami eltaszíthatja az egyszeri, akár az animék terén kimondottan tapasztalt nézőt is, és valahol sajnos az a legnagyobb szépséghiba, hogy pont a Nise előzi meg azt az általános színvonalnövekedést, ami esetleg jobban kedvezne azoknak akiknek a Bake/Nise “korszak” nem tetszett, mert annak a második arcja egy iskolapéldája annak, hogy miként lehet egy franchise-t a lehető legrosszabb formában prezentálni. Nekem is szinte teljes mértékben elvette a kedvem az egész franchise-tól, és csak egy “eh, miért ne” alapú hozzáállásnak köszönhető az, hogy a Neko Kurónak esélyt adtam.

   Ami kapóra is jött, mert szerintem pont attól az arctól kezdve kezdi kimutatni a franchise a foga fehérjét, annyira, hogy elég szembeötlő külömbség van a Bake/Nise, és az utána következő sztorik között. Érződik hogy az a két cím csak afféle alapozás volt, és onnantól kezdve csapnak a lecsóba, ami ki is fizetődött rendesen, részben ahogy mondtad, az érettebb hozzáállás miatt. Az SS-ben az időutazós, meg a negyedik arc (Shinobu Time) mondjuk így se tetszett (egyrészt mert az ütemezés pocsék volt mindkettőben, másrészt mert Araragi már nem volt a legérdekesebb szereplő), de az első és az utolsó arc, a Tsubasa Tiger (Nekomonogatari Shiro) és a Hitagi End (Koimonogatari) túlzás nélkül a legerősebb formájában mutatja a franchise-t, olyannak ami megmutatja hogy mégis hogyan kell összerakni egy erős folytatást, ami igenis tud több lenni, mint a háremek túlnyomó többsége. Személy szerint a Tsubasa Tigerre teszem a dicshimnuszos voksot (az speciel annyira bejött, hogy all-time kedvenc listára simán dobnám ha mai fejjel csinálnék egy animés top10 listát, Tsubasa maga meg repült MAL-on a kedvenc szereplők listájára), mert a Hitagi Endben fokozatosan rohadtul nem érdekelt Sengoku karaktere attól függetlenül hogy az arc így is kimondottan erős volt, de a lényeg változatlan, miszerint szerintem már csak emiatt a két arc miatt is érdemes Monogatarit nézni. Na meg amiatt, hogy látni lehessen azt, hogy egy pocsék fejezet még nem vág tönkre egy teljes franchise-t.

   Azt továbbra is úgy gondolom, hogy “rászokni” a franchise-ra nem egyszerű dolog mert ezer és egy ponton lehet taszító (vannak olyanok akiknek eleve a Shaft vizuális stílusa taszító függetlenül a címtől, a Monogatariban meg abszolút nem fékezett habzáson pörög), de ha hype-olt címekről van szó, akkor szerintem ez az egyik olyan franchise ami megérdemli. A Bake maga szvsz még manapság is jó annyira amennyire egy első próbálkozás lehet, de azt szerintem kár tagadni, hogy a Nise utáni korszak eléggé a Bake fejére nő színvonal tekintetében, ami a TT/HE arcokban csúcsosodik ki igazán. Szóval ja, vegyes az élmény szó se róla, de szerintem olyan élmény amivel érdemes vesződni: idővel annyira szerteágazóvá növi ki magát a franchise, hogy lehet úgy rajongani egyes arcokért simán, hogy közben másikakat a sárga földig lehet lehordani (amit teszek is: a Nise második arcja ahogy mondtam egy istencsapása, a Bake második-negyedik arcja is elég lottyadt eresztés, a Mayoi Jiangshi/Shinobi Time kettős meg pont arra nem alkalmas, hogy az SS erejét demonstrálni tudják).

   (a folytatást illetően a harmadik évad szerintem TT/HE-féle vonalon fog továbbmenni Araragival, mondjuk az már más kérdés hogy Tsubasa és Kaiki ezen a ponton már lemossák a srácot, ha a “főszereplő” posztjáról van szó)

   • pashcutter

    Amúgy ha hasonló élményre vágysz, mint a Bakemonogatari, meg ha bejött ez a fajta stílus, akkor ajánlom neked Balogh György A pizzás c. filmjét. Na, az megint egy olyan alkotás, amire nem tudom mondani sem azt, hogy rossz, sem azt, hogy jó, mert annyira vegyes az élmény. Mindenesetre eredeti.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: