2012 őszi animu szezon

A firkatár rendszeres olvasóinak feltűnhetett hogy mostanában elmaradoztak az animu szezonokból nézésre érdemes sorozatok között mazsolázó postok, aminek megvan a maga oka is, nevezetesen az hogy a tavalyi évben a témát illető passzivitásom megütötte azt a szintet, aminél nem tartottam érdemesnek az erre kihegyezett postok írását. Ez a véleményem változott meg egy kissé a tavaszi szezonban, amikor több olyan sorozat került vetítésre amik valamilyen formában legalább egy két-három részes belenézésre érdemesek voltak az egy rész helyett, mint amennyi általában egy év alatt össze szokott jönni. Ennek a kicsit Murphy törvényére hajazó szellemben döntöttem úgy hogy inkább folytatom a szezonokból történő mazsolázásokat fejtegető postok írását, amelynek keretén belül három kategóriára szedve válogattam ki azokat a címeket, amiket valamilyen formában említésre méltónak találtam.

Amelyekre ténylegesen kíváncsi vagyok:

Litchi DE Hikari Club: pusztán a plot ismertetését olvasva a második kategóriába helyeztem volna a sorozatot mert bizonyos szinten érdekesnek hangzik az alapfelállás annyira hogy bizonyos mértékű bizalmam legyen a cím irányába, de az átlagostól eltérő, elvontabb, regényillusztrációkra emlékeztető karadesignt látva mégis felkeltette a figyelmem annyira hogy teljes mértékben érdekeljen a stuff, pláne ha az animében is ezt a stílust fogják majd használni.

Jormungand 2: az első évadot a hiányosságai ellenére is kedveltem a B kategóriás akciófilmeket idéző hangulata miatt, és ráadásul azon idei címek közé tartozik amelyekről nagyobb részt pozitívan tudok nyilatkozni, így nem kérdés hogy a második évadot is nézni fogom.

Robotics;Notes: habár első látásra leginkább a közönség által kollektíven rossznak tartott Chaos;Headre emlékeztet a sorozat, az előzetes elvárásokhoz képest kellemes meglepetés Steins;Gate miatt mégis úgy gondolom hogy egy próbát talán mégiscsak megér a sorozat abban a reményben, hogy hátha ebből is egy jó minőségű darab fog kikerekedni. Azt ugyan továbbra se döntöttem el hogy a kezdetektől fogva kövessem-e, vagy inkább várjak pár részt a többi néző véleményére a Chaos;Heades hatás bizonyítása/tagadása ügyében, de ettől függetlenül még ott van azon címek között amikre tényleg kíváncsi vagyok, és hasonlattal élve nem csak a szemem kívánja.

Amik felemásan érdekelnek, de kinézem belőlük a bizonyos fokú minőséget:

Btooom: tipikus példája annak amikor az átlagnál idősebb főszereplő személyéből származtatható optimista megérzés mellet egy név képes arra hogy önmagában eladjon valamit, révén a karaktertervezői székben az az úriember foglal helyet aki a Baccanon is ott hagyta a keze jótékony nyomát. A történet alapfelállása mondjuk kísértetiesen emlékeztet a nyári szezonban hatalmas hypeot generált Sword Art Onlinera, de az optimista megérzés még ott van azzal kapcsolatban, hogy talán ez éppenséggel fel is tudja kelteni a figyelmem annyira hogy ne pesszimistán üljek le majd elé.

JoJo’s Bizarre Adventure – The Animation: szokták volt mondani hogy a jó reklám sok mindenre képes, és ez a JoJo esetében is igaz, ahol a játékból látott jelenetek hatására felkeltette a figyelmem a feldolgozás még annak ellenére is, hogy alig tudok valamit a franchiseból.

Psycho;Pass: bizonyos mértékben kakukktojásnak tekinthető a sorozat mert a címen kívül jóformán semmit nem lehet tudni róla, de mivel a noitaminA blokkon belül fogják sugározni, ezért egyelőre megelőlegezem a minőséget a stuff irányába. Azt persze semmi nem zárja ki, hogy nem lesz olyan pocsék minőségű mint a szintén ebben a blokkban vetített Guilty Crown, de a Sakamichi után egyelőre merem feltételezni azt hogy a GC csak egy apró botlás volt a műsorrendben.

Amikből nem nézek ki sok jót, de egy belenézést talán megérnek valamikor:

Chuunibyou demo Koi ga Shitai!: a stúdió nevének és a karadesign kombójának láttán alapjáraton rá se hederítenék mert semmiben se látszik eltérőbbnek a KyoAni többi termésétől a Full Metal Panic feldolgozásokat követő korszakból, a történet leírása alapján az elcsépeltség ellenére azonban ott van az eshetőség hogy egy értékelhetőbb sorozatot fog eredményezni a feldolgozás, mégha ennek megvalósulására nem is látok sok esélyt. Azt mondjuk érzem hogy nem ez a sorozat fogja visszahozni a stúdió FMP korszakának jellegét, és a “szemkötős lány” klisé is kezd már elcsépelt lenni, de ha már a Nichijou óta egy kicsivel többre tartom a KyoAnit, akkor egy próbát talán megér a sorozat.

Girls und Panzers: alapesetben messziről elkerülném a sorozatot azon benyomásnak köszönhetően, hogy ez is csak egynek tűnik a mostanában Dunát rekesztő mértékben elterjedt, egy csapatnyi lány mindennapi, idézőjelesen aranyos köntösbe bújtatott baromságainak bemutatását zászlajára tűző sorozatok között, a (látszólag a második világégésből származó) tankokon alapuló körítés mégis rá tud bírni arra hogy legalább egy részt adjak a sorozatnak annak megnézésére, hogy mennyire hitelesen fogják tudni beilleszteni a körítést anélkül hogy túlzottan puszta ürügy lenne a lolmoéra. Azt nem nézem ki belőle hogy a Strike Witches szintjén másszon bele a témába, vagy hogy az esetlegesen kellemes körítést nem a fagservice vágná agyon, de a téma mégis érdemessé teszi arra hogy egy próbát megérjen.

Little Busters: a pár hónappal ezelőtti kíváncsiságom túlnyomó részét sikeresen kiírtottam a Clannad rewatchal és az AS friss befejezésével, aminek eredményeként talán a sorozat befejezését követően fogom elkezdeni a watcholást, a franchiset övező hype miatt érdemesnek mutatkozik arra hogy a sugárzás közben is figyelemmel kövessem majd néhanapján a fanbase reakcióját a feldolgozást illetően.

Dodgers névjegye

"Description? WHAT FOR?!" Dodgers bejegyzései

6 responses to “2012 őszi animu szezon

 • -OJ-

  A BTOOOM! jó lesz, ha tartják magukat az alapanyaghoz és nem cenzúrázzák szét a gránátok/ideggázok/stb okozta csonkításokat. Inkább a Battle Royale-ra hasonlít, semmint az eseménytelen SAOra 😉
  A ‘felnőtt főszereplő’ viszont hagyjuk, mert az 20+os életkorát leszámítva semmiben sem különbözik a 16éves társaitól (ahogy a ‘szőke’ barátnője sem) és számos esetben olyan maflán viselkedett, hogy csak a szerencséjének köszönhette a túlélést.

  • Dodgers

   “Inkább a Battle Royale-ra hasonlít, semmint az eseménytelen SAOra”

   Innen is látszik hogy eddig csak hallottam a BR-ről, pedig a leírás alapján valóban közelebb állónak tűnik hozzá a Btooom. 🙂 Az SAO csak azért ugrott be először mert ott is egy játékba csöppen bele az MC, és tűnik annyira népszerűnek a téma hogy a készítők direkt emiatt vágtak bele a Btooom feldolgozásába.

   A főszereplőt illetően úgy tűnik hogy szép nagy árnyékra vetődtem, mert bíztam benne hogy jó animés szokás szerint a 20+os életkor érettebbé teszi majd az esetlegesen fiatalabb társainál, meg azért kinéztem belőle hogy egy kicsivel kompetensebb is lesz majd. Azt mondjuk tudtam hogy NEET a srác, de bíztam benne hogy a bölcsebb fajtából fog kikerülni, ha már azt nem néztem ki belőle hogy szociálisan aktív lesz.

 • Junchi

  Te, ez a Litchi Hikari egy yaoi mangából fog ám készülni. 😀 (Vagy lehet nem kimondottan yaoi, inkább csak BL-felhangoktól hemzsegő manga, de mindegy, mert nekem az ugyanazt jelenti: automatikus ignore-t.)

  R;N-t 100%, hogy az első résztől követni fogom, aztán majd meglátjuk, milyen lesz, a többit meg én is írtam blogon. (Psycho Pass meg annyira misztikus, hogy kezdek félni, hogy valami baromság fog kikerekedni belőle és csak mi képzelünk bele ezt-azt indulás előtt. De ne legyen igazam.)

  • Dodgers

   “Te, ez a Litchi Hikari egy yaoi mangából fog ám készülni.”

   A leírása alapján pont erre a stílusra nem gondoltam volna, de azt nem hittem volna hogy ekkora akna van benne. 😀 Ettől függetlenül ha nem éri el a gayness a Gravitation-féle katasztrófák szintjét, akkor még adok neki egy esélyt, de ha nagyobb hangsúlyt fog kapni “az” a fajta romantika a történethez képest, akkor felhagyok a sorozat nézésével mert a gayness téma nekem sem a kenyerem.

   “Psycho Pass meg annyira misztikus, hogy kezdek félni, hogy valami baromság fog kikerekedni belőle és csak mi képzelünk bele ezt-azt indulás előtt. De ne legyen igazam.”

   Bármennyire is bízom benne hogy nem fognak bevállni a rosszalló sejtések, de van egy olyan érzésem hogy hatalmas melléfogás fog kikerekedni belőle. 😀 Ha nem lett volna a GC akkor jóval kevesebb lenne a kétkedésem a cím irányába, de így jó kérdés hogy van-e tényleges minőség is benne és nem csak a pisztoly téveszt meg.

  • -OJ-

   Litchi Hikari-ban elvileg csak paródia szintjén szerepel benne BL…

   És mint kiderült, ‘rövid komikus epizódok’ formájában lesz adaptálva, amiből én pár perces részekre számítok csak 😉

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: