2012/2013 téli animu szezon

Winter chart

Az animuk világában jártasabbaknak bizonyára feltűnt már, hogy az egyes szezonok úgymond egymást váltogatják ha az összképet tekintjük, hiszen az általános tendencia alapján az egyes stúdiók számára a tavaszi és az őszi évadok számítanak stílszerűen ünnepi szezonnak, ilyenkor vannak viszonylag elemükben az ígéretesebb címek összeszedése okán, ilyenkor ég inkább a kezük alatt a munka. A téli és nyári szezonok ehhez képest általában fékezett habzáson szoktak működni, “köszönhetően” annak hogy ezen időszakok inkább amolyan pihenőidőnek foghatóak fel a stúdiók részéről a viszonylag nyüzsgő tavaszi és őszi évadok után, aminek az eredménye rendszerint meg is szokott látszani abban a tipikus összképben, amikor az embernek még a szeme is alig kíván néznivalót. Ezt a hagyományt a részemről az idén téli szezon ugyancsak nem fogja megtörni, ugyanis a papírformának megfelelően, és a tavaly téli szezonhoz hasonlóan ezúttal sem mondható el olyan bőség amihez a két kezemre szükség lenne a potenciális darabok megszámolásához, ahogyan egyúttal azt is megjegyezhetném hogy a karadesignok terén megint a fiatalítás rossz értelemben vett jegyei figyelhetőek meg. Annyi öröm az ürömben mondjuk van hogy a sorozatok közül idén két olyan darab van ami ténylegesen érdekel, azonban a tavalyi időszakkal ellentétben az OVA-k és a moviek terén már bőségesebbnek mondható a termés, hiszen a mindenképpen megnézendő címek megszámolásához már szükségem lenne egy teljes kézre. A mennyiség terén lagymatag felhozatalnak persze megvan az az előnye hogy lesz időm jó pár olyan címet bepótolni amire már régóta kíváncsi vagyok (Baki the Grappler, End of Evangelion, stb.), ettől függetlenül azonban fenntartom azt, hogy friss cuccok terén nem vettem volna zokon egy erősebb felhozatalt.

– Bakumatsu Gijinden Roman: Kivételek mindenhol szoktak akadni, és ebben az esetben a BGR tekinthető ennek a bizonyos kivételnek, több szempontból is. Egy ilyen szempontnak tekinthető a szerző személye aki ebben az esetben a Lupin III franchise felett bábáskodó Monkey Punch, de hasonló szempontnak mondható az is, hogy a TV sorozatokhoz viszonyítva a BGR alapszituációja és karakterdesignja egyaránt világítótoronyként emelkednek ki a felhozatalból a részemről, kis túlzással egyedinek is mondható az “aranyosabb” karadesignok uralta közegben.

– Mobile Suit Gundam: The 08th MS Team: A Gundam franchise mint olyan mindig is azon jelenségek közé tartozott a részemről amelynek minőségéről sosem volt negatív előítéletem már csak a franchise korát illetően sem, azonban a franchise mecha témájának betudhatólag nem nagyon próbálkoztam azzal hogy komolyabban belemerüljek a hosszú múltra visszatekintő eposzba, mígnem a tavalyi év folyamán Wagner ajánlására megnéztem a 08th MS Team-et és a War in the Pocketet. Mivel a mecha vonalat illetően mindig is kedveltem a realisztikusabb megközelítést, így a két OVA sorozat jó fogadtatásra is lelt a részemről, és így nem meglepő hogy a 08th MS Team jövő februárban megjelenő OVA-jára is kíváncsi leszek majd. Egy kicsi pesszimizmust ugyan érzek az OVA irányába már csak az eredeti OVA sorozat óta eltelt bő évtized miatti esetleges minőségi törés miatt, viszont abban szinte biztos vagyok hogy pozitívabb élményben lesz részem a sorozat movie változatához képest, amire szívfájdalom nélkül lehetne ráilleszteni a rókabőr szindrómáját.

– Saint Onii-San: Ahogy azt mondottam volt egy, a kínálat potenciálját illetően erősebb szezont könnyen elviselhettem volna, és ezalatt olyan címek feldolgozására is gondoltam, amelyek létezéséről már jó ideje tudok és az alapszituációt illetően is érdekelnének, azonban a stúdiók mégsem kaptak utánuk változatos okok miatt. Az Azumanga Daioh szerzőjétől származó Yotsubato számára ezúttal sem jött össze a feldolgozás, a Saint Onii-San számára viszont végre eljött az idő az animévé adaptáláshoz, így talán mondanom se kell hogy ez a cím nagy részt vállalt abban hogy éppenséggel várjam is a téli animu szezont. Mivel a héten már megjelent az OVA, így már csak idő kérdése hogy mikor fogja valamelyik fansub csoport a szárnyai alá venni a májusban movie-val is gazdagodó franchiset.

– One Piece Film Z/Gekijoban Hunter x Hunter: Phantom Rouge: Ugyan két eltérő franchise égisze alatt lát majd napvilágot ez a két movie, mégis úgy döntöttem hogy egy bekezdésbe helyezem őket, azon egyszerű okból kifolyólag mert számomra ez a két franchise a modern shounenek azon részét képviselik, amelyeket éppenséggel kedvelek is, és nem csak a “megtűröm” és a “szemem se kívánja” halmazok között leledzenek, ennek megfelelően a moviekra is hasonló okokból vagyok kíváncsi.

– Kizumonogatari/Nekomonogatari (Kuro): Habár az idén év elején vetített Nisemonogatari a kezdeti kellemes benyomásból egy kiadós csalódást kerekített ki a számomra, azon viszont egy cseppet sem változtat hogy a -monogatari franchise azon dolgok közé tartozik amelyek a látatlanban meglévő erőteljes pesszimizmus ellenére is kellemes csalódást volt képes okozni. Ennek megfelelően nem kérdéses hogy a közeljövőben megjelenő újabb két feldolgozásra is kíváncsi leszek, már csak azért is mert ezek a történet teljes részét képezik, ellentétben a Nisemono által képviselt, az alkotó értékesített agyleállásának is tekinthető szösszenetnek. A Shaftra jellemző módon ugyan a Kizumonogatari mostani szezonba történő helyezése enyhe optimizmusnak is felfogható, azonban a Nekomonót illetően a Shaft kivételesen betartani látszik a szavát, hiszen napra pontosan az év végén fog majd levenni egy két órás, négy részt magában foglaló blokk.

Dodgers névjegye

"Description? WHAT FOR?!" Dodgers bejegyzései

4 responses to “2012/2013 téli animu szezon

 • Junchi

  A Kizu charton való szerepeltetése szerintem inkább csak egy ügyes, népámító húzás, szal, ha tényleg most lenne, már hónapokkal ezelőtt beindult volna a promó-vonat. Úgyhogy én inkább a “We have been Shaft’d” konklúzióra számítok. Megint.

  A Nekomono viszont fix, hogy dec. végén lesz, ráadásul TV spec, úgyhogy még csak a BD-megjelenésre sem kell várni. Yey! 😀 (És minőségi cuccot követelek, pláne a “how to molest your sisters: the guide” után.)

  • Dodgers

   “Úgyhogy én inkább a “We have been Shaft’d” konklúzióra számítok. Megint.”

   Ilyesmire számítok én is, bár valahol meg tudom érteni hogy a Shaft miért ennyire bizonytalan a befejezés idejét illetően ha azt nézem, hogy gyakorta nyúlnak a “hamarabb megkapod, szádat befogod” taktikához a BD/DVD kiadásokra befejezett projectekkel. A Shaft általános grafikai stílusa amúgy sem olyan amit egykönnyen össze lehetne dobni, és személy szerint biztosra veszem hogy ezúttal is csak a BD/DVD kiadásokra lesz befejezve a film, szvsz már csak a folyamatos halasztgatások miatt is fognak majd ismét egy grafikailag “félkész” darabbal előállni. Persze ettől a húzástól még nem lesz semmis a folyamatos halasztgatás, de ha már a film tartalmi oldalával nem tudnak ilyen módon ügyeskedni, csak remélem hogy inkább a tartalom csiszolására megy el az idő a láblógatás helyett.

   “(És minőségi cuccot követelek, pláne a “how to molest your sisters: the guide” után.)”

   +1. Mondjuk a Nisemono utolsó három része szvsz viszonylag rendben volt az azt megelőző failcest gyökérség után, azt viszont én is remélem hogy a Nisével kiélte magát Nisio és ezúttal nem viszi el olyan irányba a cselekményt, ami még a franchiseon belül is necces/ellentmondó lenne. Függetlenül attól hogy a közönség elvakult lovag/fanservice imádó részének persze így se, úgy se lenne kifogása amíg nagy adag fagservice/failcest van a dologban.

 • -OJ-

  A 08th MS Team OVAról nem is tudtam, hogy az is lesz a Blu-Ray kiadáson.

  Leginkább a Maoyuu Maou Yuusha érdekel az egész szezonból, de félek hogy az ARMS stúdió azt is el fogja rontani. A többibe belenézek, aztán meglátom, mi marad a nézési listán.

  • Dodgers

   “A 08th MS Team OVAról nem is tudtam, hogy az is lesz a Blu-Ray kiadáson.”

   Ha jól emlékszem október vége fele jelentették be a témájával együtt, bár azt nem fejtették ki hogy pontosan milyen hosszú is lesz az OVA, csupán annyit írtak hogy “rövid” lesz. Fél óránál hosszabbra nem tippelek hiszen lényegében csak egy harc lesz benne, ami kapóra is fog jönni mert a Guilty Crown stábjának egyik tagja fog majd felette bábáskodni rendezőként, szóval valahol jó hogy nem egy egész remake-t bíztak rá.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: