Girls und Panzer – finished

40969l

Minden évben mondhatni szokásommá vált néhány olyan anime kipróbálása amely elsőre ugyan nem tűnik szimpatikusnak, de az azokat övező népszerűségnek mégis sikerül elhintenie bennem azt a kétkedést a pesszimista hozzáállásban, amely aztán elindítja a “hátha megérdemelten népszerű” gondolatmenettel kezdődő kísérletezést. Az ilyen címék közé tartozott a Girls und Panzer névre hallgató, tavaly ősszel vetített darab is, amelynek sikere egy villámcsapás hirtelenségével zúdult rá a 2012-es év végére. Ugyan januárban, három rész után enyhén szólva nem nyerte el a tetszésemet a sorozat, a készítők részéről jelentkező átlagnál egyenesebb hozzáállás mégis rábírt arra hogy nagyjából fél évvel később egy újabb esélyt adjak a franchisenak, az akkori benyomásaim pedig ilyen mértékben változtak meg:

Robotnik vs. GuP

Ha történeti koncepció címén egy mondatban szerepelnek a lányok és egy hasraütésre kiválasztott hadászati téma, akkor érthető módon sokan azokra a sorozatokra gondolnak ahol a kiválasztott hadászati témára vonatkozó utalások és infómorzsák ugyan jelen vannak és valamilyen szinten kiszolgálják az érdeklődők igényeit, de a koncepció többi részét tekintve rendszerint a fagservicere történő berendezkedés fojtja meg az egészet, ami olyan méreteket ölt hogy az nem csak a plot ésszerűségére fejt ki rossz hatást, de sokat el is árul a hadászati témába vetett bizalomba. Ha csak és kizárólag ezt a szempontot venném figyelembe, akkor a második világháborús tankokra épülő GuP akár kellemes csalódásnak is tekinthető annak köszönhetően, hogy a fagservicet mint olyat teljes mértékben nélkülözi, és helyette egy olyan sztorit próbál felhúzni amely leginkább egy klasszikus sport sztorihoz lehetne hasonlítani, a “sport” szeretetéhez simuló szentimentális mentalitással és karakterépítési fogásokkal. Ebből a szempontból bizonyos szinten akár retrónak is lehetne nevezni a stuffot, de személy szerint inkább a gerinces, jó értelemben célirányos hozzáállást nevezném meg mint markáns jellemzőt, mondhatjuk azt is hogy a konkurenciához viszonyítva jóval több őszinteség lapul a koncepció mögött mint az ami elsőre lejönne, volt annyira magabiztos a mögötte álló gárda hogy ne a lánymustrával adja el a stuffot. Ezt természetesen egy érdemes fajsúlyú pozitívumnak tekintem különösképpen úgy, hogy nem ezt a fajta hozzáállást vártam a sorozattól, ám ez a pozitívum hosszútávon mégis eltörpült amiatt, mert a műfajt érintő gyermekbetegségek nagy része sajnos még így is tetten érhető a sorozat alatt. A pár sorral fentebb említett “szentimentális” szó a sorozat esetében negatív töltettel rendelkezik azon apropóból kifolyólag, hogy a sorozat alatt mind vizuálisan, mint a mentalitást tekintve végig jelen van az a tipikusan, animusan eltúlzott rózsaszín, kislányos cukiság amit a “K-On féle aranyosság” meghatározás alatt lehet megtalálni, és habár ezen irányzat kedvelői valószínűleg nem vetődnek rossz árnyékra a sorozattal, ez a fajta vonulat nincs eléggé kiegyensúlyozva ahhoz hogy az “aranyosság” földhözragadtabb változatát kedvelők kedvét ne vegye el az olykor kimondottan ostoba húzásokat előidéző rossz értelemben vett bugyutaság, a drámai jelenetek pedig ne hassanak vontatott műdrámának olyan szereplőkkel kapcsolatban, akik nemigen mutatnak fel érdekes, kedvelhető személyiségeket.

Ironikus módon részben a karakterek köré épülő pillanatok háttérbe szorítása miatt a tankcsaták kétségkívül a sorozat legjobb pontjainak számítanak, amelyekben szerencsés módon előszeretettel veszik alapul a megtévesztésekre, rajtaütésekre, komplett haditervekre épülő stílust, a végkifejleteket érintő állandóan ellőtt “drámai” késleltetés ellenére is kellemes harcokról van szó a sorozat egésze alatt. Pontosabban csak “lenne” szó: a sorozat finoman szólva liberálisan kezeli a rajzfilm nyújtotta lehetőségeket, amik miatt viszont javarészt nem kezeli valósághűen a sorozat ezeket a járműveket. Az még hagyján hogy szinte az összes tank úgy viselkedik mintha ágyúval felszerelt kocsik korzóznának a képernyőn, de a valóságot bődületes módon meghazudtoló manőverek és a plotshield helyenkénti használata gondoskodik róla hogy a koncepció gyakorlatilag önmaga miatt hulljon hamvába. Még a Strike Witchesben is volt annyi leleményesség hogy a valódi technológiát átértelmezzék egy fikcionális, az animés túlzásoknak sokkal jobb keretet adó technológiára, és személy szerint kézenfekvő döntésnek tartottam volna ha a Metal Slugban látott tankokhoz hasonlóan a GuP tankjai is a valódi tankokra hajazó külsővel, ám szándékosan és nem utolsósorban bevallottan eltúlzott, “rajzfilmes” képességekkel rendelkeztek volna, ahelyett hogy valóságban létező tankokkal követnék el ezeket a dolgokat egy olyan sorozatban, amely a “tankőrülteket” szemeli ki célközönségének. Az egészre pedig az OST teszi fel a koronát, amelynek egy, a sorozathoz illő módon vidámabb központi téma remixelését érintő mentalitásávával nem lenne gondom, azzal viszont igen hogy maga a téma egyrészt túl rövid egy ilyen jellegű felhasználáshoz, másrészt annyiszor kerül felhasználásra hogy a sorozat felére elveszíti azt a kevés varázsát is.

Dodgers névjegye

"Description? WHAT FOR?!" Dodgers bejegyzései

2 responses to “Girls und Panzer – finished

 • Péter

  Na ez az az anime, ami még a haveri körben is olyan, hogy a társaság fele szerint a “same shit” kategóriát erősíti, másik fele szerint meg “sokkal jobb” a többi versenyzőnél. Én egyelőre kimaradtam a dologból, de látom előre, hogy úgy se fogom megúszni, állásfoglalás nélkül. =) Aztán majd meglátjuk, van e alapja annak a bizonyos “sokkal jobb” kijelentéseknek, vagy (ahogy előre sejtem) tényleg ugyan az a nóta. =)

  Mindenesetre annyit már sikerült leszűrnöm a beszámolók alapján, hogy az Upotte!!-nál sokkal fogyaszthatóbb, ami mindenképp jó hír, tekintve hogy annak viszonylag gyorsan kiraktam a szűrét. =)

  • Dodgers

   “Na ez az az anime, ami még a haveri körben is olyan, hogy a társaság fele szerint a “same shit” kategóriát erősíti, másik fele szerint meg “sokkal jobb” a többi versenyzőnél.”

   Akármennyire is nem tetszett nekem a GuP, azt ettől függetlenül aláírom hogy érdekes vitaalap a sorozat, a haveri köröd mindkét fele példának okáért szvsz legalább annyira tapogatózik jófelé, mint amennyire nem annyira. A “same shit” benyomást osztók jófelé járnak abban az értelemben, hogy az ilyesféle sorozatokhoz hasonlóan a lolcukikislányos vonal itt is jelen van annyira hogy a habkönnyűnek szánt hangulat erőltetettbe és olykor kimondottan visszatetszőbe csapjon át, és a szereplők is ennek áldozataivá váltak amikor például a javarészt családi drámába oltott motivációkból hiányzott a spiritusz ami érdekessé tette volna azokat, és maguk a jellemek se növik túl szinte semmivel az átlagszínvonalat, viszont legalább a próbálkozás ott volt a sztori részéről, hogy a “sporton” keresztül kovácsolja össze a szereplőket. Ugyanakkor a “sokkal jobb” oldallal is egyetértek valahol ha azt nézem, hogy a konkurensekhez képest még így is az egyik legelviselhetőbb sorozat ami eddig készült, pedig pusztán csak annyi történt hogy a fanservice nem nyomta agyon a teljes koncepciót, és olyan formába próbálták oltani a sztorit amelynél ténylegesen a hadászati témára és a szereplőkre terelődik a hangsúly, miközben próbáltak egy olyan hangulat elérésére törekedni ahol nem veszi komolyan magát annyira a sztori. Viszont a sorozatban jelen lévő “könnyedség” annyira el volt túlozva hogy néha olyan érzésem támadt mintha a “Dora the Tank Commander”-t néztem volna egy tank kedvelőknek szánt vérbeli sorozat helyett egy tankimádatra agymosott szereplőgárdával és világgal, holott ennek visszafogásával, és a tank téma komolyabban vételével mindjárt másabb összképet adott volna a sorozat. A feltételek adottak voltak egy jó sztorihoz, de a sorozat végül nem használta ki ezeket annyira hogy számottevően eltérjen a többi hasonszőrű stufftól, mégha még így is vállalhatóbb lett a végeredmény.

   Az említett Upotte pár rész alapján pölö úgy volt egy rakás szar ahogy volt, és a Strike Witchesnél is az fogta vissza érdemben a dolgokat, hogy az egyébként viszonylag jól megoldott háborús utalásokat annyira agyonnyomta a fagservice, hogy az a sztori amúgy se túl erős ésszerűségébe is keményen beleszólt, pedig a GuP-hez hasonlóan ott is volt bizonyos hangsúly a szereplők és azok motivációjának bemutatásán. A GuP ezekhez képest annyi előnyt élvez, hogy koncepcióját tekintve ugyan nagyobb potenciál volt benne ahhoz hogy egy éppenséggel jó sztori legyen belőle, a megvalósítás mégis beleesett abba a csapdába, ahol a cukikislányok és a lolrózsaszín mentalitás (megint) a sorozat kárára lett a fagservice hiánya ellenére is, hogy a tankok enyhén szólva célt tévesztő kezeléséről szó se essék. Mert azt azért “enyhe” túlzásnak érzem, hogy a második világégés egyik legmonumentálisabb német tankját úgy győzték le a sorozatban ahogy, pláne egy olyan sorozatban amelyet a valóságban létező egykori tankok iránt komolyabban érdeklődő közönségnek készítettek.

   “Én egyelőre kimaradtam a dologból, de látom előre, hogy úgy se fogom megúszni, állásfoglalás nélkül. =)”

   Személy szerint nem hinném hogy a “sokkal jobb” tábor felé húzna majd a véleményed annyira hogy az érdemi hatást fejtsen ki a sorozat pozitív megítélésére, de ettől függetlenül is kíváncsi leszek majd a véleményedre ha eljutsz majd a megnézésig. 🙂 Azt továbbra is túlzásnak tartom hogy ez lett volna 2012 meglepetése mert annyira azért közel sem volt jó hogy kiérdemelje a dicshimnuszokat, de még így is úgy gondolom hogy legalább a mögötte húzódó alkotói szándék “nemesebb” annál, mint amikor a hadászati téma csak egy csali annak érdekében hogy egy újabb fagservice-s sztorihoz szerezzenek nézőket.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: