Rövid óda egy új sarchoz

Ezúton is megköszönöm kicsiny hazánk hozzá nem értő, pénzsóvár és senkiházi sleppjének amiért nem csak nekem és a cégnek ahol dolgozom, de egy egész szakma említésre méltó részének generál egy izgalmas időszakot azzal a zűrzavarral és nem egy esetben pár hetes leállással, amit a arcpirítóan amatőr módon, a hazai körülmények figyelembe vételének szinte teljes hiányával bevezetett e-útdíj okoz az érintetteknek. Akármi is legyen velem és a fuvarozó ágazattal a későbbiekben, abban már most biztos vagyok hogy örömmel fogom feltuszkolni azt a nyavalyás pénzt/berendezést, és mindennemű áremelést a kedves felelősök nemes felébe, ha akár csak egy büdös fillér nem megy majd abba a fennhangon előadott útfelújításra, amit per pillanat egy normális körülmények között egyébként jogos erkölcsi sikamikával próbálnak megmagyarázni. Értem én hogy a külföldi fuvarozók évek óta tartó, viszonylag olcsó tranzitjainak szeretnének véget vetni ezzel a húzással, de ez még nem magyarázza meg ésszerűen azt, hogy Svájc után miért éppen kis országunkban található a legnagyobb díjszabás egész Európában, egy olyan országban amely gazdaságilag a béka segge alá fúrja magát szorgalmasan, és nem csak az “eemútnyócév” miatt.

Azt már csak halkan súgom meg hogy nem hekkerek terhelték túl az informatikai rendszert, hanem “csak” a kedves felhasználók -köztük én is- szerették volna igénybe venni az új, septében összedobott magyar csodát, amely az első pár óra után annak rendje és módja szerint meg is adta magát, és a délelőtti újraindítás ellenére továbbra sem áll a helyzet semilyen magaslatán. Megértem én azért a kedves felelősöket: az a sok-sok, év végére előirányzott bevétel biztosan túl hangosan csörög ahhoz hogy meg lehessen hallani olyan dolgokat mint az “ésszerű díjszabás” vagy a “tesztidőszak”, az meg a lőtéri kutyát nem érdekli hogy nincs készen hozzá az a rendszer, amit egyes országokban egyébként rendesen leteszteltek indítás előtt. “Há’ majd jó lesz valahogy, hadd álljanak csak kilométeres sorba a határon a bugrisok”, nemde?

Dodgers névjegye

"Description? WHAT FOR?!" Dodgers bejegyzései

2 responses to “Rövid óda egy új sarchoz

 • Márk

  Ez egy elég kritikus húzás volt tőlük mert így elég könnyen tönkre tehet rengeteg külföldi kapcsolatot.

  Apám is hasonlóan vélekedik erről. 😀

  • Dodgers

   “Ez egy elég kritikus húzás volt tőlük mert így elég könnyen tönkre tehet rengeteg külföldi kapcsolatot.”

   Előbb-utóbb egyébként is tönkrement volna jó pár kapcsolat ha azt nézzük, hogy az egész hercehurca részben azért lett bevezetve hogy megsarcolják a külföldi fuvarozókat, de ebben az esetben inkább az a fájó pont a kormány szempontjából, hogy hülye fejjel jó előre bejelentették a bevezetés várható időpontját, annyi idő alatt pedig a külföldiek egy részének bőven volt ideje arra hogy áttervezzék a többé-kevésbé bevett útvonalakat annyira, hogy minél kevesebb itthoni szakaszt érintsenek. A rátermettebbje mondjuk hajlandónak látszott arra hogy az itthoni partnerekkel az e-útdíj költségeiről legalább tárgyalás szinten beszéljenek, de érthető módon bőven vannak olyanok akik számára nem éri meg ez a fajta erőfeszítés, hazai viszonylatban például egy osztrákba tartó fuvarnál a magas autópálya díjak miatt a mi cégünk is arra törekszik, hogy a legkevesebb osztrák szakaszt érintsük.

   Az e-útdíj hazai szempontjából viszont ott a hiba hogy a magas díjszabás a hazai szereplőket is ugyanúgy érinti mint a külföldieket, holott külföldön rendszerint legalább odafigyelnek arra, hogy a díjszabás valamelyest szinkronban legyen az ország gazdasági helyzetével. Ellentétben ugye Magyarországgal, ahol a kedves illetékesek azt hiszik hogy az EU-ból importált módszerek behozatalánál nem szempont annak figyelembevétele, hogy a magas díjszabások mellé rendszerint jó kereset és gazdasági helyzet dukál mint egyensúlyi tényező. Az egész olyan mintha egy egész osztályt akarnál megbüntetni pár hülyegyerek miatt: nagy valószínűséggel úgyis a hülyegyerekek húzzák a kedvezőbbet, akik vagy be se mennek az órára (= elkerülik az országot), vagy egy laza mozdulattal beülnek az órára, mondván a büntetés nekik meg se kottyan (= díjak lazán kifizetése).

   “Apám is hasonlóan vélekedik erről. :D”

   Na ennek örülök, jó hallani hogy a kurmány süketelésének a “tökéletesen és igazságosan működő” rendszerről nem mindenki dől be. 🙂 Az első napokban olvastam fórumhozzászólásokat az e-útdíjjal kapcsolatban, és nem sokat túlzok ha azt mondom, hogy mostanában nem találkozott annyit a tenyerem a homlokommal mint amikor némelyik okos(nak látszó) emberke vélekedését olvastam arról, hogy “biztosan csak azért nyavalyognak a fuvarozók mert fizetni kell”.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: